Még nem dőlt el, hogy kit támogat a VMSZ

BM

2012. május 13., vasárnap 13:20, frissítve: vasárnap 14:00

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) csak később, a csütörtök éjfélkor kezdődő kampánycsend előtt hozza nyilvánosságra, mit tanácsol szimpatizánsainak, kit támogassanak a szerbiai elnökválasztás május 20-i második fordulójában – jelentette be Pásztor István pártelnök vasárnap Szabadkán.
Fotó: MTI

A politikus sajtótájékoztatóján elmondta, szombaton este találkozott a Demokrata Párt (DS) elnökével és köztársaságielnök-jelöltjével, és beszámolt neki arról, hogy a VMSZ milyen szabálytalanságokat tárt fel a május 6-án tartott szerbiai általános választások keretében a helyi képviselő-testületre leadott szavazatok ellenőrzése során. Hozzátette: szó esett arról is, az utóbbi napokban a DS helyi vezetői miként próbálták akadályozni a szabálytalanságok feltárását.

Pásztor István úgy fogalmazott, hogy az, amit a VMSZ a választások után tapasztalt, felülmúlja legrosszabb rémálmait. „Ha valaki korábban azt mondta volna, hogy 2012-ben 10 kilométerre az Európai Unió határaitól, Szabadkán ez lehetséges, akkor azt gondoltuk volna, ez rossz vicc, de sajnos ez a realitás” – mondta a pártelnök. A Demokrata Párt helyi vezetői, akik Szabadkát „mint egyfajta hűbérbirtokot” irányítják, megkérdőjeleznek minden olyan európai és polgári értéket, melyekért a VMSZ és a DS megpróbál közösen tenni – jegyezte meg a politikus.

Pásztor István reményét fejezte ki, Boris Tadić pártelnökként megteszi a szükséges lépéseket. Hozzátette, bízik abban is, hogy az igazságszolgáltatás gyorsan, hatékonyan és tárgyszerűen kivizsgálja, mi történt az önkormányzati választásokon Szabadkán.

Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai listavezetője és polgármesterjelöltje elmondta, a párt delegáltjainak a 109 szavazókörben leadott, külön-külön papírzsákban tárolt voksok közül csütörtök estétől péntek éjfélig tizennégyet sikerült ellenőrizniük. Szinte mindegyik esetben találtak szabálytalanságokat: volt olyan szavazókör, amelynél a voksoláson részt vett választók számánál több tucattal kevesebb és olyan is, melynél több szavazólap volt a zsákban.

Négy olyan zsák is akadt, melyekben olyan szavazólapokat is találtak, amelyek színárnyalata, papírminősége és nyomdai kivitelezése eltért a többitől. Az egyik szavazókörben 106, a másikban 103 ilyen szavazólap volt, és ezek szinte mindegyikén a DS-t karikázták be. A történtek miatt a VMSZ büntetőfeljelentést tett – közölte Maglai Jenő. A listavezető kifejtette: amennyiben az ügyészség bizonyítottnak látja, hogy a kérdéses szavazólapok nem a hivatalos nyomdában készültek, és utólag kerültek a voksok közé, nem lesz más lehetőség, mint megsemmisíteni a választási eredményt és megismételni a voksolást.

A VajdaságMa című hírportál beszámolója szerint a tárgyalás után tartott közös sajtótájékoztatón Tadić elmondta: egyetértettek abban, hogy a két párt közös értékrendet képvisel, a stratégiai célok változatlanok, az utóbbi húsz 20 év során is kiváló volt az együttműködés, és ezt folytatni kívánják.

Tadić kiemelte: nem kíván beleavatkozni a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elnökválasztás további menetével kapcsolatos döntésébe, hiszen arról a párt illetékesei határoznak majd. Pásztor István ugyanakkor utalt korábbi kijelentésére, miszerint nem támogatja a Szerb Haladó Párt elnökjelöltjét, Tomislav Nikolićot.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatos vitákat illetően Tadić rámutatott, hogy a nézeteltéréseket a pártok helyi szervezeteinek kell megoldaniuk, de ígéretet tett arra, hogy ő maga fogja ellenőrizni a problémák megoldását célzó lépéseket.

A szerb elnökválasztás második fordulóját május 20-án tartják. Tadić ellenfele, Tomislav Nikolić az állítólagos választási csalások miatt utcai tiltakozásra szólította fel támogatóit, s vasárnap dönt arról, hogy bojkottálja-e a második fordulót.

A Vajdasági Magyar Szövetség több száz szimpatizánsa gyűlt össze a szabadkai Új Városháza előtt péntekre virradóra, ahol újraszámolják azokat a szavazatokat, amelyeket a május 6-án tartott szerbiai általános választások keretében a helyi képviselő-testületre adtak le. Bővebben>>>

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerdai, szabadkai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem tartják elfogadhatónak a vasárnapi választások eredményeit, és követelik a szavazatok újraszámolását. Bővebben >>>

Forrás: MTI