Megdöbbentők ezek az Iránban elhangzott, Izrael létét fenyegető kijelentések – közölte Ban Ki Mun szóvivője útján, helyi idő szerint pénteken New Yorkban. Az ENSZ-főtitkár elítéli e sértő, lázító kijelentéseket. A régió vezetőinek inkább csillapítaniuk kellene a feszültséget, és nem tovább szítani – közölte a világszervezet első embere.

Pénteken Teheránban több ezren szidalmazták Izraelt és az Egyesült Államokat az államilag szervezett Jeruzsálem-napi megmozduláson. Az emléknapot minden évben megtartják az iszlám köztársaságban azóta, hogy Izrael 1967-ben elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet.

A Fehér Ház szerint „megbotránkoztatóak” és „gyűlölködőek” Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök Izraelről pénteken elhangzott kijelentései.

Ahmedinezsád kijelentette a tüntetők előtt, hogy a zsidó állam egy „rákos daganat”, amelynek nincs helye egy jövőbeli Közel-Keleten. Az iráni állami sajtó idézte Hamenei ajatollahot, Irán legfőbb vezetőjét, aki azt mondta, egy nap Izraelt visszaadják a palesztin népnek, és a zsidó állam megszűnik létezni.

Iránban azután hangzottak el ezek a kijelentések, hogy az izraeli sajtóban megjelentek olyan értesülések, hogy Izrael még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt katonai csapást mérhet az iráni atomipari létesítményekre.

Az izraeli miniszterelnök szerint a megelőző csapás Irán nukleáris objektumai ellen „akkor is megtérül, ha a célpontokat nem sikerül teljesen megsemmisíteni”, de legalább „néhány évre lefékeződik az iráni atomprogram megvalósítása”. Simon Peresz izraeli elnök csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy Izrael nem tehet egyedül katonai lépéseket Irán ellen.