Megérte a vérben és dollárban fizetett árat?

BL

2011. december 15., csütörtök 13:23

Az iraki fővárosba érkezett csütörtökön Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, hogy hivatalosan is befejezettnek nyilvánítsa a közel kilenc éve kezdődött iraki háborút.

Panetta még körútjának előző állomásán, Afganisztánban azt hangoztatta, hogy a harc megérte a vérben és dollárban fizetett árat, mert Irak a demokrácia útjára lépett. A miniszter mellett más amerikai katonai vezetők és diplomaták is részt vesznek azon a Bagdad közelében tartandó ceremónián, amelyen hivatalosan levonják az Irakban szolgáló amerikai erők zászlaját.

„Sok vért hullattunk, de mindez nem volt hiába – mondta Panetta. – Véghez kellett vinni a missziót, amely szuverén és független, magát kormányozni és biztosítani képes országot teremt.” Megismételte Barack Obama amerikai elnök ígéretét, hogy az Egyesült Államok erőteljes diplomáciai jelenlétet óhajt fenntartani Irakban, mély és tartós kapcsolatot az országgal és erős katonai jelenlétet a térségben.

Fotó: Reuters

 

Obama szerdán üdvözölte a misszió „kilenc évet igénylő rendkívüli sikerét”, amely ugyanakkor „kemény munkát és áldozatot” követelt. Az Egyesült Államok 2003 márciusában szállta meg az arab országot, s a két támaszponton még ott lévő utolsó, valamivel több, mint négyezer amerikai katona ez év végéig távozik Irakból. Az előző amerikai elnök, George Bush által 2007-ben, az erőszak fokozódása miatt elrendelt létszámemelés után mintegy ötszáz bázison 170 ezer amerikai katona állomásozott ott.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI