Megfeleznék az államfő fizetését

BL

2012. január 4., szerda 07:56

A szingapúri miniszterelnök, az államfő és a kormánytagok fizetésének jelentős csökkentését javasolta szerdán egy kormányzati bizottság a délkelet-ázsiai városállamban.

A testület előterjesztése szerint – amelyről januárban szavaz a szingapúri parlament – több mint 30 százalékkal csökkentenék Li Hszien Lung kormányfő éves fizetését. A miniszterelnöknek így be kellene érnie átszámítva évi 1,7 millió dollárral.

A bizottság egyenesen megfelezné Tony Tan Keng Jam államfő juttatásait, amelyek így nem érnék el az évi 1,2 millió dollárt. A miniszteri fizetéseket 37 százalékkal kurtítanák meg, így azok alig haladnák meg az évi 850 ezer dollárt. A szingapúri állami és kormányzati fizetések a legmagasabbak közé tartoznak a világon, ami közfelháborodást váltott ki a városállamban, főleg az elmúlt néhány évben.

A szingapúri kormányfő néhány héttel az után bízta meg a bizottságot a kormányzati juttatások felülvizsgálatával, hogy május elején az általa vezetett kormánypárt a függetlenség 1965-ös kikiáltása óta mért legkevesebb szavazattal nyerte meg a parlamenti választásokat, igaz, így is több mint kétharmados többségre tett szert.

Forrás: MTI