Meghalt George Athor tábornok

TK

2011. december 20., kedd 17:25

A dél-szudáni kormány kedden bejelentette, hogy agyonlőtték az egyik kormányellenes lázadó csoport parancsnokát, George Athor tábornokot.

A kormányközlemény szerint a tisztet és egy katonáját egy járőr lőtte le hétfőn Central Equatoria tartományban. Holttestét kiadják a családjának.

Athor 2010 áprilisában fordult a kormány ellen, miután nem sikerült megszereznie a dél-szudáni Jonglei tartomány kormányzói székét, és az általa vezetett mozgalom nem kapott miniszteri posztokat. A kormány a lázadása után azzal vádolta meg, hogy Szudán szolgálatában állva aláássa a stabilitást. Athor tagadta, hogy Kartúm támogatná. Az idén júliusban függetlenné vált Dél-Szudánban több lázadó csoport is van.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedden légihidat nyitott a kenyai főváros és a dél-szudáni Malakal város között, amelynek a környékén menekültek nagy tömege él. Az első repülőgép 12 tonna segélyt szállított, és a következő hetekben további 272 tonna hasonló rakományt tesznek le a városban, ahonnan közúton szállítják ki a táborokba a mintegy 50 ezer menekültnek. Ők Szudánból voltak kénytelenek délre távozni a kartúmi kormány és az ellene lázadó fegyveresek összecsapásai elől.

Forrás: MTI