Megjutalmazzák Mianmart, de még többet várnak

PR

2011. december 1., csütörtök 14:35

További reformokat ígértek mianmari vezetők Hillary Clintonnak. Az amerikai külügyminiszter jutalomintézkedéseket ajánlott fel az eddigi lépésekért, de hangsúlyozta: Mianmarnak többet kell tennie. Washington gyanúja szerint az atomfegyverek és a ballisztikus rakéták fejlesztése területén Mianmar együttműködik Észak-Koreával.

A mianmari vezetők további reformokra tettek ígéretet, amikor az amerikai külügyminiszter csütörtökön találkozott velük az ázsiai országban tett látogatásán. Hillary Clinton az eddigi reformlépések elismeréseként felajánlott néhány amerikai „jutalomintézkedést”, de leszögezte, hogy ezek a reformlépések „nem elégségesek”, a kétoldalú kapcsolatok látványos gyarapodásáért, a minden kereskedelmi tranzakciót tiltó amerikai büntetőintézkedések enyhítéséért többet kell tennie Mianmarnak, egyebek között meg kell szakítania katonai kapcsolatait Észak-Koreával. Hangsúlyozta, hogy az országnak nem szabad letérnie a demokratizálódás útjáról.

 


A „jutalomintézkedések” között szerepel, hogy az Egyesült Államok lehetővé teszi Mianmarnak a részvételt a Mekong folyó országainak Washington által támogatott csoportjában, nem akadályozza a szélesebb együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és támogatja az ENSZ mianmari egészségügyi, mikrofinanszírozási és kábítószer-ellenes programjait. Clinton elmondta, hogy ha az ország további eredményeket mutat fel – például szabadon engedik az összes politikai foglyot és véget vetnek az etnikai ellenségeskedésnek –, akkor Washington is tesz újabb lépéseket, egyebek között felminősíti a diplomáciai kapcsolatot.

Egy neve elhallgatását kérő, magas rangú amerikai tisztségviselő elmondta: Thein Szein államfő egy 45 perces előadásban ismertette a külügyminiszterrel a további reformterveket. Kérte az Egyesült Államok segítségét ahhoz, hogy megvalósítsák a katonai irányításból a polgáriba való átmenetet.

 

 


Washington gyanúja szerint Mianmar az atomfegyverek és a ballisztikus rakéták fejlesztése területén együttműködik Észak-Koreával, és ha ez így van, akkor azzal megsérti az ENSZ büntetőintézkedéseit. A meg nem nevezett tisztségviselő szerint Clinton ezt elmondta az államfőnek. A külügyminiszter hozzátette azonban, hogy Washington üdvözli Mianmar deklarált szándékát e kapcsolatok megszakítására és az ENSZ-határozatok betartására. Thein Szein pedig elmondta: komolyan gondolkodnak azon, hogy Mianmar aláír egy új megállapodást a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, és ebben lehetővé tennék az ENSZ-szervezet számára, hogy korlátlanul végezzen ellenőrzéseket az országban – tette hozzá az illető.

 

Fotó: Reuters


A pekingi külügyminisztérium szóvivője a Clinton-látogatásra időzítve felszólította csütörtökön a Mianmart szankciókkal büntető országokat, hogy oldják fel ezeket a büntetőintézkedéseket. Kína mindig a legnagyobb és csaknem egyetlen szövetségese volt a mianmari katonai juntáknak az 1960-as évek eleje óta.

Forrás: MTI