Megkérdőjelezik a liberálisok győzelmét + Képek

NT

2012. május 21., hétfő 22:04

Danilo Medina, a kormányzó párt jelöltje nyerte meg a vasárnap tartott elnökválasztást a Dominikai Köztársaságban a szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottsága alapján – közölte hétfőn a központi választási bizottság (JCE). Az ellenzék legesélyesebb indulója nem ismerte el a kormánypárt győzelmét.

A liberális Dominikai Felszabadulás Pártját (PLD) képviselő Medina a voksok 51,24 százalékát szerezte meg, míg kihívója, a szociáldemokrata Dominikai Forradalmi Párt (PRD) színeiben induló Hipólito Mejía exelnök a szavazatok 46,93 százalékát zsebelte be.

Fotó: Reuters


Mejía, aki 2000 és 2004 között irányította a karibi országot, egyelőre nem ismerte el a kormánypárti jelölt győzelmét, viszont bejelentette, hogy a nyilvánosság elé fogja tárni a választás során a PLD által elkövetett szabálytalanságokat.

Luis Abinader, a PRD alelnöke hangsúlyozta, hogy a pártja által jegyzett választási eredmények nem esnek egybe a választási bizottság által közzétett adatokkal.

Fotó: Reuters


A vasárnapi elnökválasztáson további négy párt jelöltje szállt még versenybe. A mintegy 6,5 millió választásra jogosultnak Leonel Fernández utódjáról kellett döntenie. A PLD leköszönő elnöke három cikluson át (1996–2000, 2004–2008, 2008–2012) vezette az országot.

Forrás: MTI