Megosztottak a mészáros temetését illetően

2012. március 26., hétfő 19:29, frissítve: hétfő 20:59

Korábbi hírekkel ellentétben a toulouse-i merénylő, Mohamed Merah családja megosztott abban a kérdésben, hogy hol temessék el a hét ember életét kioltó férfit – közölte hétfőn egy franciaországi muzulmán szervezet illetékese, hozzátéve, még nincs döntés az ügyben.

Maga a merénylő azt kívánta, hogy Franciaországban temessék el, ahol született – állította Abdalláh Zekri, a Muzulmán Hit Francia Tanácsa (CFCM) egyik regionális vezetője a terrorista egyik fivérére, Abdel-Gani Merahra hivatkozva. Azt nem részletezte, hogy Mohamed Merah mikor fogalmazta meg ezt a kívánságát. Zekri hozzátette: Mohamed Merah anyja viszont azt akarja, hogy fiát Algériában temessék el – ahonnan a szülők származnak –, nehogy a sírhelyét megbecstelenítsék, vagy az iszlamisták zarándokhelyévé váljon.

Az Algériában élő Dzsamel Aziri, a merénylő anyai nagybátyja azt mondta a francia hírügynökségnek, már intézkedéseket tett, hogy Mohamedet az Algírtól 80 kilométerre délre fekvő Medejjában temessék el, ahonnan apja származik, aki 1994-ben vált el a fiú anyjától.

Ha a temetés Franciaországban történne, a CFCM azt akarja, hogy azt titokban bonyolítsák le – közölte Mohamed Musszavi, a szervezet elnöke.

A 23 éves férfi csütörtökön az őt elfogni próbáló kommandósokkal vívott tűzharcban vesztette életét. Mohamed Merah március 11. és 19. között hét embert ölt meg, három francia katonát, valamint egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát.

Ahogy azt az MNO korábban megírta, a francia államügyészség letartóztatásba helyezte vasárnap a toulouse-i merénylő bátyját azzal a komoly gyanúval, hogy cinkosa volt öccsének a hét ember megölésében, és ezzel összefüggésben terrorcselekmények elkövetésére irányuló összeesküvésben. A 29 esztendős Abdelkader Merah kihallgatása során olyan bizonyítékok merültek fel ellene, amelyek miatt indokolt a letartóztatása. Néma felvonulással több ezren emlékeztek meg Párizsban és más francia városokban a hétvégén a meggyilkolt hét emberről.

Nehéz helyzet

A kémektől a hírszerzőkön át a rendőrökig mindenki nehéz helyzetbe került a délnyugat-franciaországi merényletek után – hangsúlyozta Nicolas Sarkozy francia elnök a France-Info rádiónak adott interjújában hétfőn.

Ciszjordániában is megfordult a merénylő

A hét emberrel végző toulouse-i merénylő 2010-ben felkereste az Izrael által megszállt Ciszjordániát – közölte hétfőn egy izraeli biztonsági tisztségviselő. A közlésből nem derült ki, hogy Mohamed Merah miért látogatott el a többségében palesztinok lakta területre.

Arról nem közöltek információt, hogy Izraelben megfordult-e. Bernard Squarcini, a francia belső elhárítás vezetője a Le Monde című napilapnak azt mondta, hogy Merah-t 2010-ben kihallgatták Jeruzsálemben, miután egy zsebkést találtak nála, de aztán szabadon is engedték.

Az izraeli rendőrség egyelőre nem erősítette meg Squarcini állítását.

Forrás: MTI,MNO