Mégsem megy Kubába Kerry márciusban

MTI

2016. március 4., péntek 08:29

Lemondták John Kerry amerikai külügyminiszter március közepére tervezett kubai látogatását, és az utazásra nem tűztek ki újabb dátumot – közölte helyi idő szerint csütörtökön John Kirby külügyi szóvivő.

A tájékoztatásból nem derült ki, hogy Washington vagy Havanna mondta le az utat.

Kerry az emberi jogokról folytatott volna párbeszédet kubai vezetőkkel, Washingtont ugyanis aggasztja a szigetország kommunista kormányzatának emberi jogi politikája.

Barack Obama amerikai elnök március 21–22-én Kubába utazik. Az amerikai külügyminiszter február közepén egy kongresszusi meghallgatáson jelentette be, hogy hamarosan – még az elnöki látogatás előtt – ő maga is Kubába megy.

Nevük elhallgatását kérő külügyi források szerint a látogatást azért kellett törölni, mert még javában folynak a részletes tárgyalások a két fél között az elnöki vizitről, egyebek mellett arról, hogy Obama melyik disszidenssel találkozhat Havannában, így a külügyminiszteri látogatást a Kerry által javasolt időtartamban nem fogadta konstruktívan a kubai fél.

A külügyi szóvivő szerint John Kerry változatlanul szeretne a közeljövőben Kubába utazni.

Február 24-én a havannai kormány hét, ideiglenesen szabadlábon lévő disszidensnek engedélyezett egyszeri külföldi utazást. Szakértők a döntést az amerikai kormányzatnak tett gesztusként értékelték Obama történelmi látogatása előtt.