Megsérthette a török légteret egy orosz gép

MTI

2016. január 30., szombat 18:16, frissítve: szombat 20:51

A török külügymisztérium bekérette Oroszország ankarai nagykövetét, mert a tárca szerint egy orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken megsértette az ország légterét a szíriai határnál. Moszkvában szombaton cáfolták, hogy légtérsértés történt volna.

A török külügyminisztérium szombati közleménye szerint a Szu-34-es orosz vadászbombázót oroszul is és angolul is többször figyelmeztették, mielőtt Szíriából behatolt a török légtérbe. Az ankarai közlemény a feszültség fokozásával, felelőtlen magatartással vádolja Moszkvát és leszögezi, hogy minden esetleges súlyos következményért Oroszországot terheli majd a felelősség.

„A légtérsértés konkrét jele annak, hogy az orosz cselekmények a problémák fokozását célozzák Törökország és a NATO világos figyelmeztetése ellenére – áll a közleményben. Nyíltan és egyértelműen felszólítjuk Oroszországot, hogy cselekedjen felelősségteljesen, hogy ne sértse meg Törökország légterét, amely a NATO légtere is egyben. Ismét nyomatékosan leszögezzük, hogy Oroszországot fogja terhelni a felelősség minden súlyos következményért, amely az ilyen felelőtlen cselekedetből fakadhat" – figyelmeztetett az ankarai külügyminisztérium közleményében. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton „minden alapot nélkülöző propagandának" minősítette az ankarai külügyminisztériumnak a török légtér pénteki megsértéséről kiadott közleményét.

Törökország tavaly november 24-én lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászgépet, amely a török álláspont szerint 17 másodpercen át megsértette az ország légterét a török-szíriai határnál. Oroszország szerint a gép egy pillanatra sem hatolt be a török légtérbe. Az incidens rendkívül kiélezte a feszültséget Ankara és Moszkva között és visszavetette a két ország gazdasági kapcsolatait.

Erdogan találkozni akar Putyinnal

Következményekkel fog járni, ha Oroszország a továbbiakban ismét meg fogja sérteni Törökország légterét - hangoztatta Recep Tayyip Erdogan török államfő szombaton. Erdogan azt is elmondta, hogy találkozni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ügyben. „Úgy értékeljük ezt a határsértést, amely orosz és angol nyelvű figyelmeztetéseink ellenére történt meg, mint a térségbeli válság fokozására irányuló lépést Oroszország részéről. Ha Oroszország továbbra is megsérti Törökország szuverén jogait, akkor szembe kell majd néznie ennek következményeivel" – mondta Erdogan a török médiának nyilatkozva.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig arra szólította fel Moszkvát, hogy "tegyen meg minden szükséges lépést" annak biztosítása érdekében, hogy többet nem sértse meg az észak-atlanti szövetség légterét.

Egyúttal azt sürgette, hogy a két ország törekedjen a feszültségek enyhítésére. Törökország szombaton közölte, hogy az előző nap egy Szu-34-es orosz vadászbombázó többszöri figyelmeztetés ellenére megsértette légterét.