Megszaporodhatnak a civil szervezetek Kínában

tt

2012. május 8., kedd 18:28

Könnyebbé és egységesebbé válik a társadalmi szervezetek regisztrációja Kínában, és ez akár számuk nagyarányú növekedését is eredményezheti.

A jövőben minden társadalmi szervezetnek egységes regisztrációs folyamaton kell átesnie Kínában, és felügyeletük is egységesen zajlik majd – idézi a Sina.com kínai hírportál Li Li-kuót (Li Liguo), a polgári ügyek miniszterét. Korábban csupán a kereskedelmi, jótékonysági és jóléti civilszervezeteknek garantált könnyített eljárást a vezetés, most viszont a többi szerveződésre is kiterjesztik az egyszerűsítést.

Eddig például a nemkormányzati szervezeteket (NGO-kat) arra kötelezték, hogy felügyeletként jelöljenek ki egy közigazgatási testületet, e nélkül meg sem kezdődhetett a regisztráció. Ezzel egyrészt függetlenségüket kockáztatták a kínai NGO-k, másrészt fennállt annak az esélye, hogy a felügyeletüket – akár szándékosan – nem vállalja egyetlen hivatalos szerv sem. A központi vezetés most feloldja ezt a szabályozást, teret engedve a valóban független, legálisan bejegyzett, saját magáért felelősséget vállaló civil szervezeteknek.

A jelenlegi rendszerről való átváltás akár három–öt évig is eltarthat – figyelmeztet Vang Ming, a pekingi Csinghua (Tsinghua) Egyetem NGO-kutatóközpontjának igazgatója. Az új rendszer több lépést jelent, akár új kormányzati hivatalok létrehozását és támogató politikák bevezetését is magával hozhatja. A változások életbe lépése után a civil szervezetek számának jelentős növekedése várható, néhány éven belül akár egymillióra is nőhet a számuk, ami a jelenlegi szám kétszerese.

Forrás: MTI