Megtorlás: hét biztonsági emberrel végeztek

PR

2011. december 13., kedd 23:22

A szíriai hadseregből dezertált fegyveresek hét biztonsági embert öltek meg kedden, megtorlásul annak a 11 polgári személynek a haláláért, akiket az ország északnyugati részén lőttek agyon.

Valószínűleg már több mint ötezer a szíriai erőszakcselekmények halálos áldozatainak a száma – közölte hétfőn az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Biztonsági Tanácsban (BT).

Bassár el-Aszad rezsimje a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) adatai szerint a nap folyamán legalább 21 embert megölt. A jogvédő szervezet beszámolója szerint 26 ember megsebesült előző nap a Törökországgal határos Idlib tartomány két falujában. A tartomány egy másik helyén a szíriai határőrök megakadályozták, hogy 15 fegyveres átszökjön a határon keresztül Törökországból. Az esetről az állami hírközlő szervek is beszámoltak. A jelentések szerint két behatolni próbálót lelőttek.

Egy magát megnevezni nem kívánó török diplomata kijelentette: országa soha nem engedélyezné, hogy területéről támadást indítsanak más országok ellen. A bejelentés válasznak tekinthető a szíriai hírközlő szerveknek a Törökországból behatolókról szóló jelentésére. A nyilatkozó azt is közölte, hogy már 8500-ra emelkedett a Szíriából a hatósági megtorlások elől elmenekültek száma.

Robbanás

Robbanás történt keddre virradóra egy gázvezetéknél a Szíria középső részén fekvő Homsz régióban – közölte az OSDH és a SANA szíriai hírügynökség. Az utóbbi azt írta, hogy egy terrorista csoport robbantotta fel a vezetéket Rasztán településnél. Senki sem sebesült meg. Az OSDH az egyik aktivistáját idézte, aki szerint sem a felkelők, sem a katonai szolgálatot megtagadók nem felelősek a robbanásért. A demokráciát követelők vádja szerint a szíriai rendszer erői robbantották fel a gázvezetéket csak azért, hogy igazolják akcióikat a térségben.

Forrás: MTI