1054 óta először

Megtörtént a találkozó, amire a világ várt

MTI, 2016. február 12., péntek 20:47, frissítve: péntek 21:42
Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozott egymással a katolikus és az orosz ortodox egyház feje pénteken Havannában.

Az egyháztörténeti jelentőségű találkozó, amelyet Kuba fővárosának repülőterén tartanak, csaknem ezeréves fagyos viszony végére tehet pontot.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójának első néhány perce nyilvános volt a sajtó számára. A vatikáni központi televízió által közvetített képeken látni lehetett, hogy egymás üdvözlése után leültek és elkezdtek tolmács segítségével egymással beszélni.

„Végre! Testvérek vagyunk!” – mondta Ferenc pápa spanyolul a pátriárkának, a testvér szó abban a néhány percben többször is elhangzott. Kirill egy adott pillanatban így szólt: „most könnyebben mennek majd a dolgok”. A katolikus egyházfő pedig így felelt: „Most világosabban látszik, hogy ez Isten akarata!”

Az újságírókat rövid idő után kiküldték a teremből.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka várhatóan két-három órás megbeszélést folytat egymással, majd közös nyilatkozatot ad ki.

A pápa és a moszkvai pátriárka találkozója egy hosszú, az elmúlt negyedszázadban érezhetően felgyorsult folyamat eredménye. Ennek a folyamatnak diplomataként a kilencvenes években tevékeny részese volt Nanovfszky György egykori moszkvai nagykövet is, aki a pannonhalmi kézfogás elmaradásának részleteiről s a mostani találkozó jelentőségéről beszélt a Magyar Nemzetnek, olvassa el vele készült interjúnkat!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása