Megválasztották az elnököt

WA, 2012. augusztus 10., péntek 08:11, frissítve: péntek 08:26
Líbia parlamentje megválasztotta péntekre virradóra elnökét Mohammed Magarif személyében, aki hosszú éveken át ádáz bírálója volt a Kadhafi-rezsimnek.

Magarif a Nemzeti Front nevű párt vezetője, amely mindössze három mandátumot szerzett a 200 fős parlamentben a július 7-i választáson. Pártja az 1981-ben alapított Nemzeti Front Líbia Megmentéséért nevű ellenzéki mozgalomból sarjadt ki. Magarif a parlamenti szavazáson 113 voksot kapott, míg a függetlenként induló Ali Zidant 85 képviselő támogatta.

A líbiai parlament csütörtökre virradóra vette át a hatalmat a Kadhafi-rendszer elleni harcot irányító Átmeneti Nemzeti Tanácstól (ÁNT). Az új parlament két hét múlva, a ramadán után választja meg az új kormány tagjait, akik átveszik az ÁNT-től a feladatokat. A későbbiekben új választást szerveznek Líbiában az új alkotmány alapján.

A negyvenéves diktatúra után első ízben tartott júliusi parlamenti választás győztese a Mahmúd Dzsibríl volt kormányfő vezette, különféle csoportosulásokat tömörítő Nemzeti Erők Szövetsége, amely 39 mandátumot szerzett a pártok által megszerezhető 80-ból. További 24 képviselői helyen kisebb pártok osztoznak, illetve 17 pártlistás mandátumot kaptak az iszlamisták. Százhúsz mandátum független jelölteknek volt fenntartva.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés