Merkel: A szavak nem elegendők

PR

2011. december 8., csütörtök 16:20

Angela Merkel német kancellár szerint meg fognak születni a „jó megoldások” az eurózóna válságára az Európai Unió (EU) állam- és kormányfőinek csütörtök este kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóján.

Munkaalapú társadalmakra van szükség az Európai Unióban ahhoz, hogy a közösség tagállamai versenyképesek legyenek Kínával és az Egyesült Államokkal – hangsúlyozta Orbán Viktor Brüsszelben.

„Meg fogjuk találni a jó megoldásokat. Meggyőződésem, hogy találunk megoldást minden kérdésre” – mondta a kancellár csütörtökön a dél-franciaországi Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusán. Elismerte ugyanakkor, hogy „nehéz vitákra” számít a csúcson. „Megértést kérek azoktól, akik nem tagjai az eurózónának. Erős jelzést kell adnunk kifelé. A szavak nem elegendők, erősebb kapcsolat kell, szerződésmódosításra van szükségünk” – tette hozzá.

 

Fotó: Reuter

 

Ismert, Martonyi János külügyminiszter azt javasolta, egyesítsék az eurózóna országainak szuverén adósságát az övezet stabilizálása érdekében. Közben az Európai Unió lehetséges legjobb, „AAA” hosszú távú osztályzatát is negatív kihatású – vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló – felülvizsgálat alá vette a Standard & Poor’s.

Forrás: MTI