Merkel a tettek mezejére lépett

MTI

2016. január 7., csütörtök 17:20, frissítve: csütörtök 18:32

Angela Merkel német kancellár arra kérte csütörtökön a német hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki a szilveszter éjszaka Kölnben és más német városokban nők ellen elkövetett támadásokat.

A rendőrség keddi tájékoztatása szerint eddig mintegy kilencven nő tett rendőrségi feljelentést annak kapcsán, hogy fiatal, többnyire ittas, külföldi származású férfiak fenyegették, szexuálisan zaklatták vagy kirabolták őket szilveszter éjjelén a kölni dóm közelében.

„Teljes mértékben elfogadhatatlan, ami újévkor történt” – mondta Merkel Dacian Ciolos román miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatóján Berlinben. A kancellár hozzátette, az államnak kötelessége, hogy megtalálja a helyes válaszokat, legyenek azok bármilyen, törvényi vagy a rendőrségi jelenléttel kapcsolatos változtatások.

Merkel emellett a bűncselekményeket elkövető külföldiek lehetséges kiutasítására is utalt. „Meg kell vizsgálni, hogy minden szükségeset megtettünk-e már a kitoloncolások kapcsán, hogy világos üzenetet küldjünk mindenkinek, aki nem hajlandó betartani jogrendszerünket” – hangsúlyozta a kancellár.

Hozzátette, a kulturális együttélés alapjairól is el kell gondolkodni Németországban. „És az, amit az emberek joggal várnak el, az az, hogy ezeket a szavakat tettek kövessék” – mondta Merkel. Úgy vélte, a történtek néhány nagyon komoly kérdést vetnek fel az adott magatartásmintákról és arról, hogy bizonyos csoportoknál ténylegesen kimutatható-e az, hogy lealacsonyító módon bántak a nőkkel.

Megrázó rendőrségi jegyzőkönyv

A kölni támadásról szóló rendőrségi jegyzőkönyv megmagyarázza a szilveszter éjjel történt szexuális túlkapások körüli káoszt – írja a Die Welt a Bild.de-re hivatkozva. A lapnak sikerült megszereznie a drámai estéről készült rendőrségi jegyzőkönyvet. Míg Thomas de Maizière korábban passzivitással vádolta a rendőrséget, addig a belső dokumentumot olvasva az a benyomás alakul ki, hogy a rendőrök túl voltak terhelve. További részleteket alábbi cikkünkben tudhat meg.