Bevándorlás

Merkel rápirított a görögökre

MTI, 2016. március 5., szombat 21:45, frissítve: 10:55
Angela Merkel
Angela Merkel
Fotó: Martin Meissner / MTI/AP
Görögországnak be kell hoznia a késlekedését a menekültek elhelyezésével kapcsolatban, az Európai Uniónak pedig segítenie kell ebben – mondta Angela Merkel a Bild am Sonntag című lapban vasárnap megjelenő, de egyes részleteiben már szombaton nyilvánosságra hozott interjújában. Ugyanezen a napon az egyik görögországi régió kormányzója szükségállapot bevezetését sürgette kormányától az idomeni menekülttábornak otthont adó körzetben.

A német kancellár hangsúlyozta: Görögországnak „villámgyorsan” be kell hoznia késlekedését, mivel eredetileg azt ígérte, hogy 2015 végéig ötvenezer menekült számára biztosít tisztességes szállást. „Az Alexisz Ciprasszal folytatott tárgyalásaim alapján tudom, hogy a görög miniszterelnöknek valóban szándékában áll a vállalás teljesítése, de szüksége van a segítségünkre, az EU-nak ezért kell szolidaritást vállalnia” – hangsúlyozta Merkel.

A kancellár szerint Ausztriát és a balkáni országokat jelentős felelősség terheli azért, hogy a határellenőrzés egyoldalúan bevezetett szigorításával megváltoztatták a görögországi helyzetet.

A Bild szombati száma megszólaltatta Cipraszt is, aki maga is segítséget kért az európaiaktól. Hozzátette ugyanakkor, hogy Görögország nem kívánja „bezárni”, azaz saját területén tartóztatni azokat a menedékkérőket, akik folytatni akarják útjukat Európa északnyugati része felé.

Szükségállapot bevezetését sürgetik

Ugyanezen a napon a macedón–görög határnál lévő idomeni menekülttábornak otthont adó görögországi Közép-Makedónia régió kormányzója sürgette, hogy az athéni kormány vezessen be szükségállapotot az általa irányított közigazgatási területen. Aposztolosz Dzidzikosztasz a táborban tartott látogatásán úgy fogalmazott: „súlyos humanitárius válság alakult ki, arra kértem a kormányt, hogy hirdessen szükségállapotot a térségben. […] Ez így nem mehet tovább!”

Fegyvereseket vetnek be a bolgárok

Bulgária a fegyveres testületek több mint négyszáz tagját készül a Görögországgal közös határára vezényelni, hogy útját állja a menekültek esetleges újabb tömeges hullámának – jelentette be a miniszterelnök szombaton. Ugyan ezen a napon hazánkban kétszázharmincegy migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség határzár tiltott átlépése miatt, határzár megrongálásának bűntette miatt két terhelt ellen indult eljárás.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása