Mladics lehallgatta Karadzsicsot?

PR

2012. április 11., szerda 21:22

Radovan Karadzics volt boszniai szerb elnök hangja is felismerhető azokon a hangfelvételeken, amelyeknek a leiratát Ratko Mladics boszniai szerb extábornok belgrádi házában foglalták le két éve – hangzott el a háborús bűncselekményekkel vádolt Karadzics perében szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

A hágai törvényszék egyik nyomozója a vád tanújaként azt állította, Karadzics hangja felismerhető egy Milenko Zivanovics tábornokkal folytatott beszélgetésben. Zivanovics volt 1995 nyarán a Srebrenica kelet-boszniai muszlim enklávé elleni szerb támadást végrehajtó Drina hadtest parancsnoka. Karadzsics visszautasította a feltételezést. – Azt akarja mondani, hogy boldog-boldogtalan mellett még a saját katonám is lehallgatott? – kérdezett vissza. Hozzátette, szerinte manipulálhatták a hangfelvételt. A nyomozó erre azt felelte, a felvételt a boszniai Szerb Köztársaság katonai titkosszolgálata készítette, és semmi nem utal arra, hogy a hanganyagot módosították volna.

Közben Karadzsics védői tíz hónapos halasztást kértek a hágai törvényszéktől; azt szeretnék, ha a védelem csak 2013 márciusában kezdhetné meg álláspontja ismertetését. Beadványukban azzal érveltek, hogy a vád május elejéig összesen 337 tanút hallgat ki, és ötezer oldalnyi bizonyítékot terjeszt elő, és minderre 14 hónap felkészülési ideje volt. A népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt Radovan Karadzsicsot 13 év bujkálás után 2008 júliusában fogták el Szerbiában, és még abban a hónapban Hágába szállították. Pere 2009 októberében kezdődött a Nemzetközi Törvényszéken.

Mint azt megírtuk, május 14-én kezdődik meg a népirtással és háborús bűncselekményekkel vádolt Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok büntetőpere a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Mladicsot a srebrenicai mészárlás mellett felelősnek tartják Szarajevó ostromáért, továbbá ENSZ-személyzet foglyul ejtéséért.

Szarajevóban egyébként látványos külsőségek mellett emlékeztek meg pénteken a boszniai háború kitörésének 20. évfordulójáról: a főutcán 11 541 vörös széket állítottak sorokba, minden egyes halálos áldozat emlékére egyet.

Forrás: MTI