Monti nagyágyúkat hívott Rómába

PR

2012. május 25., péntek 23:45, frissítve: szombat 11:06

Mario Monti olasz miniszterelnök négyoldalú tanácskozásra hívta meg Rómába a francia államfőt, valamint a német és a spanyol kormányfőt, a csúcstalálkozóra egy június 17. utáni időpontban kerül sor – jelentette olasz kormányforrásokra hivatkozva az AFP.
Mario Monti egyébként ígéretet tett arra, hogy még idén 20-30 milliárd eurót juttat az olasz vállalatoknak. Monti május 16-án – telefonos egyeztetésük során – megállapodott Barack Obamával, hogy fokozzák a gazdaság élénkítésére és a munkahelyek teremtésére tett kísérleteket.

Az olasz kormányfő elsősorban az euróövezet válságának a kérdéseit kívánja megvitatni Francois Hollande francia államfővel, Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel. Monti állítólag azért jelölte meg a fenti dátumot követő időszakot a tanácskozás időpontjául, mert június 17-én egyszerre tartják a francia parlamenti választások második fordulóját, illetve az újabb görögországi választásokat. Az AFP szerint ugyanakkor a római megbeszélést még az Európai Unió június 28-29-i csúcstalálkozója előtt kívánja megrendezni.

Monti az olasz állami televízió esti híradójában pénteken hangsúlyozta: „Olaszországnak szilárd kapcsolatai vannak Merkel Németországával, Hollande pedig Franciaország új államfője. Szerintem Olaszország megkönnyítheti a francia és a német álláspont egyfajta ötvözését”.

Angela Merkel kancellár szívesen tesz eleget az olasz miniszterelnök meghívásának a római négyes csúcstalálkozóra – jelezte pénteken Berlinben Steffen Seibert német kormányszóvivő.

Forrás: MTI