Moszkva közösködne a NATO-val

PR

2012. április 17., kedd 00:56, frissítve: kedd 10:18

Moszkva azt szorgalmazza, hogy közös rakétavédelmi rendszere legyen a NATO-val – nyilatkozta Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes, Oroszország leendő NATO-nagykövete az Interfax orosz hírügynökségnek.

Az orosz külügyi vezető az Oroszország–NATO Tanács közelgő brüsszeli ülése előtt fejtette ki Moszkva álláspontját az európai rakétapajzsról és az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szerepéről. Grusko az amerikai rakétapajzsra vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette: ebben nem érdemes előrelépésre számítani Brüsszelben, hacsak nem következik be lényeges változás az Egyesült Államok és NATO-beli szövetségeseinek álláspontjában.

Grusko elismerte: van jogosultsága annak az érvelésnek is, hogy rövidlátó politika lenne az egész viszonyrendszert a rakétapajzs körüli vitától függővé tenni. Nyilvánvalónak tartotta azonban, hogy egy közös rakétavédelmi rendszer létrehozása új minőségi együttműködés csíráját hordozná magában. Az orosz külügyminiszter-helyettes úgy vélte: „Magát az Oroszország–NATO-kapcsolatok szerkezetét változtatná meg a közös rakétavédelmi rendszer, hiszen ez lehetne az első nagyszabású katonai-műszaki terv, amely védelmet biztosítana az új rakétaveszélyekkel szemben”, ha ilyenek támadnának.

Afganisztánnal kapcsolatban Alekszandr Grusko felhívta a figyelmet arra, hogy az országban a helyzet igen komoly aggodalomra ad okot. Erősödik a terroristák aktivitása, a kábítószer is egyre nagyobb mennyiségben áramlik ki onnan. A rendőrség és az afgán fegyveres erők veszteségei nagyok, a lakosság tovább szenved. A legfontosabb – mondta az orosz külügyi vezető –, hogy Afganisztán vezetésének, fegyveres erejének és a belbiztonsági erőknek segítsenek abban, hogy maguk tartsák fenn a békét, biztosítsák a stabilitást és a fejlődést az országban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával Afganisztánban szolgálatot teljesítő nemzetközi biztonsági erőnek előbb el kell számolnia a testület előtt, hogy végrehajtotta-e a feladatot, amellyel megbízták – fejtette ki az orosz álláspontot az Interfax hírügynökségnek Alekszandr Grusko.

Forrás: MTI