Moszkva nem érti a briteket

KG

2012. augusztus 17., péntek 21:38

Moszkva nem érti Nagy-Britannia politikai menedékjoggal kapcsolatos álláspontját – nyilatkozott pénteken az Assange-ügy kapcsán az orosz külügyminisztérium információs osztályának igazgatóhelyettese.

Marija Zaharova szerint az orosz fővárosban figyelemmel követik a Wikileaks alapítójának, az Ecuador londoni nagykövetségére menekült Julian Assange-nak az ügyét, s úgy gondolják, a történtek alapján felmerül a kérdés, mennyire tartja tiszteletben Nagy-Britannia a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi konvenció betűjét és szellemét, különös tekintettel az okmány 22. cikkére, amely a diplomáciai képviseletek sérthetetlenségéről rendelkezik.

Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy országa egyértelmű, írásbeli fenyegetést kapott az Egyesült Királyságtól, miszerint ha Ecuador nem hajlandó kiadni Julian Assange-t, akkor elképzelhető, hogy megrohamozzák a londoni nagykövetséget. A brit kormány azt is bejelentette, hogy nem ad menlevelet Julian Assange-nak, hogy szabadon távozhasson az Egyesült Királyságból. Mint William Hague brit külügyminiszter közölte, az Egyesült Királyság nem ismeri el a diplomáciai menedékjog elvét.

Az ecuadori kormány csütörtökön jelentette be, hogy politikai menedéket nyújt Julian Assange-nak, a WikiLeaks alapítójának.

Az orosz külügyminisztérium igazgatóhelyettese emlékeztetett arra is, hogy Nagy-Britanniában menedéket talált és biztonságban érzi magát több tucat olyan, súlyos bűncselekményekkel gyanúsított személy, akinek a kiadatását más államok, köztük Oroszország is kérték.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy a Marija Zaharova által név szerint nem említett személyek között van Borisz Berezovszkij milliárdos üzletember, aki szembekerült a putyini vezetéssel, s miután gazdasági bűncselekményekkel vádolták meg, Londonba menekült.

Forrás: MTI