Nagyon sűrű a szmog Lengyelországban

MTI

2016. január 8., péntek 21:41, frissítve: péntek 21:43

Sűrűbb a szmog a síszezon elején Lengyelország legkedveltebb téli turistaközpontjában, Zakopanéban, mint a világ egyik legszennyezettebb levegőjű városának tartott Újdelhiben egy lengyel környezetvédő csoport közleménye szerint.

Az Európai Bizottság decemberben közölte, hogy bírósághoz fordul, amiért a lengyelek késlekednek a levegő minőségének javításával, az európai országok közül itt a legrosszabb a helyzet a széntüzelés kiterjedt használata miatt. A levegőszennyezés komolyan veszélyezteti az egészséget, Európában mintegy 400 ezren halnak korai halált a levegő rossz minősége miatt a bizottság szerint. A levegő különösen szennyezett Lengyelország déli részén, a Tátra síközpontjai közelében, ahol a háztulajdonosok gyakran nem törődnek a környezetvédelmi szabályokkal. Ezen a héten a légzőszervi megbetegedéseket okozó szálló por koncentrációja elérte a légköbméterenkénti 520 mikrogrammot Zakopanéban az állami környezetvédelmi felügyelőség (GIOS) adatai szerint.

A Polski Army Smogowy (Lengyel Szmoghadsereg) nevű környezetvédő csoport közleményében ezt a számot hasonlította az Újdelhiben mért 445 mikrogrammos koncentrációhoz. A környezetvédelmi minisztérium elismerte a problémát, ám szerintük a helyzet fokozatosan javul a fűtési rendszerek korszerűsítése és az otthonok energiahatékonyságát növelő egyéb intézkedések miatt. A környezetvédelmi aktivisták azonban bátrabb lépéseket sürgetnek a lakosság védelmében, mert adataik szerint évente több mint 40 ezer lengyel hal meg idő előtt levegőszennyezés következtében.

Lengyelországban törvény kötelezi a hatóságokat, hogy riasztást adjanak ki, ha a veszélyes részecskék napi átlagos koncentrációja meghaladja a köbméterenkénti 300 mikrogrammot. A környezetvédők szerint ez a küszöb sokkal magasabb, mint más európai országoké, Franciaországban például 80 mikrogramm.
A lengyel iskolák síszünetének január 18-i kezdetével turisták tömegei érkeznek Zakopanéba és környékére. A helyi hatóságok szerint a szmogot a közlekedés, a házak fűtése és a tűzijátékok okozzák. A síszezonban megnövekedő forgalom tovább ronthat a szmoghelyzeten.