Nagyszabású hadgyakorlatot tartanak

WA, 2012. január 27., péntek 09:12, frissítve: péntek 09:12
Három év után először nagyszabású hadgyakorlatot tart novemberben, az amerikai elnökválasztás idején a kubai hadsereg – közölte a Granma című hivatalos napilap csütörtökön.

A hivatalosan a forradalmi fegyveres erők (FAR) nevet viselő hadsereg Bastion fedőnévvel tart „stratégiai gyakorlatozást”, amelyet már Leopoldo Cintra Frías, az új védelmi miniszter irányításával szerveznek. Cintra elődje, Julio Casas Regueiro tábornok, aki Raúl Castro államfő egyik bizalmasa volt, szeptemberben halt meg.

Hasonló nagyszabású hadgyakorlatot 1983-ban, 1986-ban, 2004-ben és 2009-ben tartottak a karibi szigetországban.

A mintegy 50 ezer fős kubai fegyveres erő három – a nyugati, a középső és a keleti – hadseregcsoportból áll. A „népi háború” katonai doktrínájának alapján a hadseregnek részét képezi több százezer tartalékos, valamint a területi milíciák időről időre kiképzésben részesülő egymillió tagja is.

A Szovjetunió bukása után, az 1990-es évek elején a kubai hadsereg lényegesen csökkentette létszámát, és a gazdaság felé fordult. A nyolcvanas években még mintegy 800 ezer kubai katona harcolt különböző afrikai országokban.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások

Megtisztelő, ha cikkeinkhez hozzászól, és mi sem természetesebb, mint hogy sokféle vélemény helyet kaphat itt. A valódi vitát bátorítjuk, ugyanakkor a Magyar Nemzethez méltatlanul vaskos, személyeskedő, megbélyegző vagy becsmérlő bejegyzéseket kénytelenek vagyunk eltávolítani. Ha Ön ilyen megjegyzéssel találkozik, kérjük, ne hagyja szó nélkül, mert mostantól tehet ellene! A nyomógomb minden regisztrált és bejelentkezett felhasználónk eszköze arra, hogy soron kívül felhívja moderátoraink figyelmét a sértő bejegyzésekre. A vélemény szabad, a durvaság, a sértegetés nem.

A hozzászólások mutatása