Négy ember életét oltotta ki a drón

LM

2012. május 23., szerda 08:44, frissítve: szerda 10:40

Négy feltételezett felkelő vesztette életét Pakisztán északnyugati részén egy amerikai dróntámadásban – közölték szerdán pakisztáni biztonsági illetékesek.
Eközben egy Irán felett „megbolondult” gép is komoly feszültségeket kelt, ugyanis a perzsa állam lemásolná a drónt.

A nyugat-vazirisztáni törzsi területen lévő Mirámsáh körzetében egy drón – pilóta nélküli repülőgép – két rakétát lőtt ki egy házra. A terület a pakisztáni tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő fegyveresek fontos búvóhelye.

Az Egyesült Államok és Pakisztán kapcsolatai az utóbbi egy évben jelentősen megromlottak. Ennek oka, hogy tavaly májusban egy amerikai kommandó titokban – a pakisztáni hatóságok tudta és hozzájárulása nélkül – hajtotta végre azt a támadást, amelynek eredményeként megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezérét, majd novemberben egy elvétett amerikai légitámadásban az afgán határ közelében 24 pakisztáni katona halt meg.

Pakisztán szerint a dróntámadások sértik az ázsiai ország szuverenitását, gyakran ártatlan civileket ölnek meg, és táplálják a lakosság Amerika-ellenes érzelmeit. A pakisztáni parlament nemrégiben kérte az amerikai kormányzatot, hogy állítsa le a dróntámadásokat. Washington viszont úgy véli, hogy ezek a csapásmérések túl hasznosak ahhoz, hogy teljes mértékben lemondjanak róluk.

Forrás: MTI