Negyven év börtönt kapott a gerilla

PR

2012. szeptember 21., péntek 06:41, frissítve: péntek 10:02

Egy kolumbiai bíróság távollétében negyven év börtönre ítélte a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű baloldali gerillaszervezet egyik tagját három amerikai meggyilkolása miatt; a bűntény tizenhárom évvel ezelőtt történt.

A törvényszék bűnrészesnek találta Angelo Alberto Caceres Macónt a hármas gyilkosság elkövetésében. A bűneset 1999 februárjában történt. Terence Freitas oklahomai környezetvédelmi szakember két munkatársnőjével együtt egy iskola megszervezésében segített az egyik észak-kolumbiai indián törzsnek. Február 25-én ismeretlen fegyveresek elrabolták őket a venezuelai határ közelében. A három amerikait egy héttel később találták meg holtan az Arauca határfolyó venezuelai partján.

A kolumbiai hatóságok a FARC szervezetet vádolták meg a gyilkossággal. Macón három társát már korábban elítélték Kolumbiában, ugyancsak távollétükben. Mind a négy gerilla elleni elfogatási parancs érvényben van. A FARC tagjai 1964 óta folytatnak fegyveres harcot a kolumbiai állam ellen az országot borító őserdőkbe fészkelve be magukat. A szervezet jelenleg nagyjából tízezer fegyverest számlál, de mára nagyon meggyengült, harci erejét megtépázta a kolumbiai hadsereg amerikai támogatással zajló offenzívája. A FARC a minap bejelentette, hogy október 8-án kezdődnek Oslóban a béketárgyalások a kormánnyal.

Forrás: MTI