„Nehéz elképzelni ocsmányabbat és felháborítóbbat”

PR

2012. április 4., szerda 20:30

Az ENSZ kábítószer- és bűnügyi hivatala szerint mintegy 2,4 millió áldozata van jelenleg az emberkereskedelemnek világszerte, és nyolcvan százalékukat szexuálisan zsákmányolják ki.

Jurij Fedotov, a szervezet vezetője a New York-i ENSZ-közgyűlésnek adott tájékoztatójában irdatlanul nagy kihívásnak minősítette a rabszolga-kereskedők elleni küzdelmet. Ezek a bűnözők évi 32 milliárd dolláros hasznot húznak évente a tevékenységükből. Az áldozatok kétharmada nő, és száz közül átlagosan csak egyet sikerül megmenteni – tette hozzá.

Fedotov helyi, regionális és nemzetközi választ kért, összehangolt, megelőző jellegű büntetőjogi lépéseket és konkrét akciókat a piaci erők ellen, amelyek a célországok felé terelik az emberkereskedelmet – írta a beszámolóról a Huffington Post című amerikai lap.

Michelle Bachelet volt chilei elnök, az ENSZ új, nővédelmi ügynökségének a vezetője (UN Women) szerint „az emberkereskedelem az egyik leggyorsabban terjedő és legnagyobb hasznot hajtó bűntény, amelynél nehéz elképzelni ocsmányabbat és felháborítóbbat”.

Mira Sorvino színésznő, az ENSZ jószolgálati nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy „a modern kori rabszolga-kereskedésnél csak a kábítószer-csempészet hajt nagyobb hasznot a bűnözőknek, ennek dacára nagyon kevés pénzt és figyelmet fordítanak az ellene folytatott küzdelemre… A nemzetközi bűnözői csoportok az embereket is feltették kínálati listájukra, a műholdfelvételek szerint ugyanazokat az útvonalakat használják, mint a kábítószer-csempészek.”

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a közgyűlés soros elnöke is adakozásra buzdított az áldozatok javára. Fedotov megjegyezte ugyanakkor, hogy eddig egymillió dollárra kaptak ígéretet, de csak 47 ezerről érkezett csekk.

Forrás: MTI