Nem akar magáról olvasni a japán gyerekmolesztáló

LD

2016. március 1., kedd 22:29

A japán férfi úgy látta, a bűnözőknek joguk van magánéletük tiszteletben tartásához és az akadálytalan rehabilitációhoz.

Elrendelte egy japán bíróság, hogy a Google-nek el kell távolítania keresőjéből azokat a híradásokat, melyek egy gyerekmolesztálás miatt elítélt férfi esetéről szólnak – olvasható a The Guardianen. A bíró szerint a férfi kiérdemelte az esélyt, hogy anélkül tudja újjáépíteni az életét, hogy folyamatosan szem előtt lennének a bűnös múltjáról szóló beszámolók. Japán ezzel egy lépést közeledett ahhoz, hogy elfogadja a „felejtés jogát”, vagyis azt, hogy az embereknek joguk van eldönteni, hogy az internet egy életen át emlékezzen-e múltbeli cselekedeteikre.

A Saitama megyei bíróság döntése az első, amit japán bíróság a felejtéshez való jogra hivatkozva hozott. A decemberi döntés nagy vitát válthat ki Japánban azzal kapcsolatban, hogy egy korábban elítélt személy dönthet-e erről, vagy inkább a nyilvánosságnak van joga tudni múltbéli cselekedetéről. Hisaki Kobayashi bíró szerint a bűncselekmények természetétől függően az embereknek joguk van rehabilitáción átesniük bizonyos idő után úgy, hogy az online tér se emlékeztessen folyamatosan az általuk elkövetett bűncselekményekre.

A meg nem nevezett férfi követelte, hogy távolítsák el a keresőből azokat a három évvel ezelőtti találatokat, melyek arról szóltak, hogy megsértette a gyermekprostitúcióval és -pornóval kapcsolatos törvényeket. A férfinak ötszázezer jennyi bírságot kellett megfizetnie. A férfi panasszal élt amiatt, hogy ha a nevét vagy címét beírták a Google keresőjébe, a találatok között kijött a múltbéli bűncselekménye.

A Google fellebbezett a döntés ellen, de médiajelentések szerint a kereső már nem adja ki a találatok között a múltjára vonatkozó információkat.