Nem akarja többé tabuként kezelni az unióból való kilépést

NT

2012. május 10., csütörtök 17:45

Beppe Grillo olasz humorista, aki a vasárnapi helyhatósági választásokon jelentős sikert könyvelhetett el, hazájának az eurózónából való kilépését követeli.

„Olaszországnak fontolóra kellene vennie a kilépést az euróövezetből, a kérdés nem lehet többé tabu” – mondta a 63 éves Grillo az amerikai Bloomberg hírügynökségnek csütörtökön. „Az euró a nyakunkra szoruló hurok, amely napról napra jobban fojtogat bennünket” – fogalmazott a komikus, aki korábban populista és EU-ellenes szlogenekkel kampányolt.

Öt csillag nevű mozgalmának jelöltjei Parmában 20 százalékot, Genovában 14 százalékot, Veronában 10 százalékot szereztek.

„A költségvetési hiány elszaladt, a cégek csődbe jutnak, a bérköltségek emelkednek, a fizetések apadnak. Még arra sincs lehetőségünk, hogy tárgyaljunk eladósodottságunkról. És az olaszok áldozatai ellenére sehol a láthatáron a gazdaság élénkülése" – hangoztatta az amatőr politikus. Úgy vélte, ha visszatérnének az olaszok a lírához, akkor jelentősen javulna gazdaságuk versenyképessége, mert akár 50 százalékkal is leértékelhetnék a nemzeti valutát az euróval szemben.

Gazdasági szakértők és elemzők a mediterrán országok gazdasági gondjainak fő okát abban látják, hogy az euróövezethez történt csatlakozással Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország elveszítette azt az eszközt (a nemzeti valuta folyamatos leértékelésének lehetőségét), amellyel korában képesek voltak szinten tartani nemzetgazdaságuk és termékeik, szolgáltatásaik versenyképességét az Alpoktól északra fekvő, hagyományosan jobb termelékenységi mutatókkal rendelkező országokkal szemben.

Forrás: MTI