Nem emlékszik a mészárlásra

Kovács N. László

2012. július 29., vasárnap 17:02, frissítve: vasárnap 17:40

Pszichiátriai kezelés alatt állt James Holmes, a coloradói filmszínházi ámokfutás gyanúsítottja – közölte pénteken bírósági iratokra hivatkozva több amerikai médiaforrás.

Az új Batman-film premierjén tizenkét emberrel végző egykori doktoranduszt jelenleg a coloradói Arapahoe megyei börtönben tartják fogva. Mivel számos rab halálos bosszút esküdött ellene, az aurorai ámokfutót magánzárkában őrzik a nap huszonhárom órájában – egyedül egy óra mozgást engedélyeznek neki, de ekkor is golyó- és szúrásálló öltözetet kell viselnie. James E. Holmes már első bírósági szereplése alkalmával – amelyen emlékezetesen, vörösre festett hajjal jelent meg – is zavartnak tűnt, ügyvédjének kellett figyelmeztetnie, hogy álljon fel a bíró előtt, és úgy látszott, nehezen tudja követni az eseményeket. Most azonban őrei arról számolnak be, a tizenkétszeres gyilkos amnéziásnak vallja magát, azt kérdezgeti, miért van börtönben, és úgy tesz, mintha egyáltalán nem emlékezne szörnyű tettére.

„Folyton az ételre panaszkodik – mondta el a New York Daily News-nak az egyik, neve elhallgatását kérő őr. – Azt mondja, fáj tőle a hasa. Hihetetlen. Ez az ember megölt egy tucat embert, és az egyetlen gondja, hogy nem kap megfelelő ételt.” Az őrök elmondása szerint Holmes annyira elégedetlen a börtönkoszttal, hogy napokig nem eszik, máskor csak piszkálgatja az ételt. A körülötte dolgozó börtönőrök színjátéknak tartják az egészet, mellyel a gyilkos a felelősséget igyekszik elkerülni. „Majd az esküdtszék előtt színészkedjen, itt benn senki sem veszi be az ilyesmit” – nyilatkozta az egyik őr.

New York Daily News (nydailynews.com)