Nem enged az elnök az ellenzéknek

tt

2012. április 23., hétfő 08:56, frissítve: hétfő 11:12

Thein Szein mianmari elnök hétfőn közölte, hogy Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezető kérése ellenére nem áll szándékában megváltoztatni az új parlamenti képviselők esküjének szövegét.

A japán látogatáson tartózkodó elnök a Kyodo tokiói hírügynökség jelentése szerint újságírók előtt azt is kijelentette, hogy „nem lesz fordulat Mianmar demokratizálódási folyamatában”.

A Nobel-békedíjas ellenzéki politikus és pártjának (Nemzeti Liga a Demokráciáért, NLD) képviselői, akik az április 1-jei választáson jutottak mandátumhoz, nem hajlandók a 2008-as alkotmány „megóvására” esküdni, mert éppen az a törekvésük, hogy az ország új alkotmányt fogadjon el. Azt javasolják, hogy a „megóvás” helyett a „tiszteletben tartást” használják az esküszövegben.

A hatályos alkotmány hatalmas jogkört biztosít a hadseregnek, és az aktív állományú katonák számára tartja fenn a parlament alsó és felső háza képviselői helyeinek mintegy egynegyedét.

Aung Szan Szú Kji bejelentette, hogy ő és a liga tagjai nem vesznek részt a parlament első, hétfői ülésén. Thein Szein kijelentette: a másként gondolkodó politikusnak joga van távol maradni a parlamenti üléstől, mindazonáltal ő „szívesen látja” ott. „Együtt szeretnénk vele működni, hogy egy irányba haladjunk a nép érdekeinek szolgálatában” – mondta, kizárva „bármilyen fordulatot a jelenlegi demokratizálódási folyamatban”.

A 2011 márciusában hatalomra került új mianmari vezetés bátorította Szú Kjit a legális politikai életbe való visszatérésre, szabadon engedett több száz politikai foglyot, és megkezdte a tárgyalásokat a lázadó etnikai kisebbségekkel.

A japán miniszterelnökkel tartott szombati tárgyalásán Thein Szein hangsúlyozta, hogy az egykori Burma „a demokratizálódásra, a lakosság jogainak védelmére és a megbékélési folyamat továbbvitelére koncentrálva” folytatja a reformokat. Arra a kérdésre, hogy felajánl-e miniszteri tárcát az ellenzéki pártvezetőnek, az államfő azt felelte, hogy az alkotmány nem teszi lehetővé a parlamenti képviselők számára, hogy miniszteri funkciót töltsenek be.

Forrás: MTI