Nem engedik vissza a megbuktatott elnököt

BL

2012. május 2., szerda 12:19

A bissau-guineai junta kijelentette, hogy elfogadja a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) minden követelését, leszámítva az április 12-én államcsínnyel megdöntött Raimundo Pereira ideiglenes elnök visszatérését a hatalomba.

„Minden pontban egyetértettünk az ECOWAS-szal, kivéve Raimundo Pereira visszatérésének a kérdését” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Daba Na Walna alezredes, a junta szóvivője. Az ECOWAS hétfőn azzal vádolta meg a junta vezetőjét, Antonio Indjai tábornokot, hogy visszautasította a nyugat-afrikai szervezet döntését, miszerint ECOWAS-katonák felügyeljék az átmenetet, és azonnali szankciókat jelentett be.

Raimundo Pereirát a hadsereg az államcsíny napján vette őrizetbe Carlos Gomes Junior volt kormányfővel együtt. A két férfit április 27-én elengedték, és ők Abijanba, Elefántcsontpart gazdasági fővárosába utaztak. Pereira január óta látta el az ügyvezető elnöki tisztséget, miután az ország törvényesen megválasztott elnöke, Malam Bacai Sanha elhunyt. Gomes Junior a puccs idején a második elnökválasztási fordulóra készült, amelynek a fő esélyese volt.

„Azt kértük az ECOWAS-tól, hogy adjon nekünk egy kicsivel több időt” – mondta a szóvivő, arra hivatkozva, hogy a kérdés belső vitát igényel. Az ECOWAS-egységekkel kapcsolatban, amelynek első katonái eredetileg már vasárnap megérkeztek volna Bissauba, de érkezésüket késleltették, a szóvivő közölte: az ECOWAS-erők parancsnoka Bissauban van. „Szakértőkkel jövőbeli felvonultatási helyük kiválasztásán dolgozunk” – mondta.

Az átmenet idejére megválasztandó ideiglenes államfővel kapcsolatban Na Walna kijelentette, hogy a volt kormányzópárt, a Guinea (Bissau) és a Zöld-foki-szigetek Afrikai Függetlenségi Pártja (PAIGC) utasította el a junta és az egykori ellenzéki pártok által a múlt héten javasolt Manuel Serifo Nhamadjo jelölését. Az egykori kormánypártból kivált Nhamadjo, aki az államcsíny előtt ideiglenes parlamenti elnök volt, nem vállalta el a jelölést, arra hivatkozva, hogy az „túllép a törvényesség keretein”.

Az elnökválasztás márciusi 18-i, első fordulója után Nhamadjo egyike volt annak az öt jelöltnek, aki kétségbe vonta Gomes Junior győzelmét, és megtagadta, hogy induljon az április 29-én kitűzött második fordulóban, amely végül a puccs miatt elmaradt.

Forrás: MTI