Nem hagyja magát az osztrák belügyminiszter

MTI

2016. február 20., szombat 18:50

Az osztrák belügyminiszter visszautasította szombaton az Európai Unió migrációs biztosának levelét, amelyben az bírálta a Bécs által a migránsok belépésére szabott szigorú napi kvótákat.

„Bizonyára köztudott, hogy Ausztria nem az EU külső határán fekszik, s ennélfogva nem az első biztonságos ország, ahová ezek az emberek belépnek – jelentette ki Johanna Mikl-Leitner az APA osztrák hírügynökségnek. – Ha mindenki betartaná a levélben foglaltakat, Ausztriának semmilyen gondja nem lenne. A levelet nyilvánvalóan téves címre küldték.”

Az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagjának, Dimitrisz Avramopulosznak írt válaszában, amelyet az APA rendelkezésére bocsátott, a belügyminiszter úgy vélekedik, hogy szemrehányásait a biztosnak inkább azokba a biztonságosnak számító országoknak kellett volna elküldenie, amelyeken a migránsok áthaladnak, mielőtt az osztrák határra érkeznének.

Éles bírálat

A Mikl-Leitnernek címzett csütörtöki levelében Avramopulosz élesen bírálta azt előző nap bejelentett bécsi döntést, amely szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál – a Szlovénia felől érkező migránsok részéről – maximum 80 menedékkérelmet lehet majd benyújtani.

Ezt a kettős kvótát Bécs pénteken léptette hatályba. A belügyminiszter közlése szerint ha ezeket a számokat átlépnék, a hatóságok átmenetileg leállítják a menedékkérők beengedését. A benyújtható menedékkérelmekre meghatározott 80-as felső korlát ugyanakkor csak a határ menti ügyintézésre vonatkozik, az ország többi részén több kérelem is beadható lesz.

Jogi kötelesség a befogadás

Egy ilyen döntés alkalmazása „nyilvánvalóan összeegyezhetetlen” az európai és a nemzetközi joggal – hangsúlyozta levelében az uniós biztos, hozzátéve, hogy „Ausztriának jogi kötelessége minden, a területén és határain benyújtott menedékkérelmet befogadni”.

Ausztriában 2015-ben a belügy adatai szerint mintegy 90 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, háromszor annyit, mint 2014-ben. A 8,5 milliós ország a lakosság arányában messze a legtöbb menedékkérőt fogadta az Európai Unióban. Emellett közel tízszer ennyi migráns haladt át a területén, főleg Németországba és Svédországba igyekezve.

Ausztria a héten tovább szigorította határainak ellenőrzését, és jelezte, hogy idén legfeljebb 37,5 ezer menedékkérőt akar befogadni.