Nem lehet megállítani a Kalózok felemelkedését?

Keresztes Lajos

2012. április 10., kedd 15:41

A Die Welt internetes kiadásában A Kalózok váltják protestpártként a Zöldeket címmel olvasható interjú Alexander Dobrindttal, a CSU pártigazgatójával az új párt jövőjéről.

A belső viták ellenére a Kalózpárt népszerűsége hetek óta stabilan 5 százalék feletti, néha már két számjegyű eredményeket is produkál. Dobrindt szerint viszont hosszú távú politikai küzdelemre kell felkészülni: „Tévedni emberi dolog, mindig tévedni szociáldemokrata. Hangosan tévedni – akkor az a Baloldali Párt” – idézi a Die Welt a pártvezetőt. „Az internet elterjedését nem szabad összemosni a Kalóz párt működésével, ugyanis aki ezt gondolja, az alulbecsüli az internetes változásokat és egyúttal túlbecsüli a Kalózokat. De ennek a fordítottja is igaz; aki minket nem vesz komolyan, az az internetes forradalmat sem kezeli a helyén” – magyarázta Dobrindt.

Az internet elterjedése alapjaiban változtatta meg a hétköznapi életet és a politikát is. Ennek a változásnak a végére a ma még elképzelhetetlen interaktivitás lesz jellemző a teljes közéletre.

A pártigazgató szerint az iparosítás és a globalizáció után a digitalizációs forradalom lehet a következő nagy fejlődési pontja a társadalomnak, ami a technikai lehetőségek növekedésén túl új szintre emeli a politikai részvétel utáni vágyat is, s ennek következtében a polgárok új szenvedéllyel fordulnak a politika felé.

Az internet adta szólásszabadságból ered a nagyobb politikai befolyás iránti igény, amire a pártoknak reagálniuk kell. Nagyobb választási lehetőséget kell adni a választások közötti időszakban a polgároknak. Az országos népszavazások európai kérdésekben csak a kezdetet jelenthetik. Aki nem foglalkozik a szélesebb részvétel kérdéseivel, azt majd az internet megváltoztatja.

A CSU vezetője szerint a Kalózok nem okozói és nem is képviselői a digitális forradalomnak, ugyanis az a fajta felelősség, ami a demokráciát demokráciává teszi, nem szerepel a párt elvei között. A Kalózok szeretik magukat vezetés nélküli szervezetként feltüntetni – ami éppen annyira lehetetlen, mint egy osztályok nélkül felépített társadalom. Éppen ebben a vezetés nélküliség illúziójában található a hatalmi visszaélés és a vezetés korrumpálhatóságának veszélye.

Dobrindt úgy vélte, pártja a következő tartományi választáson is sikeres lesz, és megvan az esély arra is, hogy jövőre bejussanak a német parlamentbe.

A Kalózok igen sok szavazót csábítanak át a baloldalról, mivel a Zöldek elveszítették egyetlen témájukat, az atomenergiát, és képtelenek az internetfüggő, technikában hívő tiltakozókat magukhoz kötni. Az internetforradalmat nem pusztán az aktuális politikai haszonszerzésre akarják használni, hanem küldetésnek veszik, amelynek célja az egész politikai rendszer megreformálása.

Die Welt (Welt.de)