Nem lesz háború a két Szudán között

TK

2012. április 30., hétfő 13:46, frissítve: hétfő 15:07

A két Szudán közötti véleménykülönbség nem fog háborúhoz vezetni – jelentette ki Ali Karti szudáni külügyminiszter moszkvai tájékoztatóján.

Az északkelet-afrikai ország külügyminisztere Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt az orosz fővárosban.

Lavrov szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Szudánnal és Dél-Szudánnal kapcsolatos határozata nem fog kilátásba helyezni büntető intézkedéseket. A határozatnak kiegyensúlyozottnak és igazságosnak kell lennie – tette hozzá az orosz külügyminiszter, aki szerint az Afrikai Unió közvetítő tevékenysége nem szűnhet meg a térségben.

Lavrov arra hívta fel a figyelmet, hogy Szudán és Dél-Szudán között a feszültség növekedésétől lehet tartani. Moszkva álláspontja szerint ezért mielőbb be kell szüntetni a katonai akciókat, fel kell hagyni a provokációkkal és a fegyveres ellenzék támogatásával, amint ezt az ENSZ BT is követeli.

Az orosz diplomácia vezetőjét szudáni partnere biztosította arról, amennyiben Dél-Szudán megfelelő módon reagál az ENSZ BT határozatára, Kartúmban azonnal megkezdik a világszervezet elvárásainak végrehajtását.

A szudáni elnök vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett a két Szudán határa mentén fekvő területeken. A rendelkezés Omar el-Besír rendelete Dél-Kordofán, Fehér-Nílus és Szinnar tartományokra vonatkozik.

A szudáni légierő éjszakai bombázása a két Szudán határvidékén 16 ember életét oltotta ki, és 34-et sebesített meg – közölte Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács (BT) keddi ülését követően. A támadás tetemes anyagi károkat okozott a helyi infrastruktúrákban, köztük az olajlétesítményekben.

A BT tagállamai felszólították Kartúmot a légicsapások haladéktalan befejezésére. Egyben tűzszünet életbe léptetését követelték, valamint azt, hogy a két Szudán képviselői térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az Afrikai Unió béke- és biztonsági tanácsa hétfőn kiadott addisz-abebai közleménye szerint Szudánnak fel kell hagynia Dél-Szudán bombázásával. A tanács hétpontos „útiterve” felszólít az ellenségeskedések 48 órán belüli beszüntetésére és a csapatok „feltétel nélküli” visszavonására a vitatott területekről.

Tíz hónappal Dél-Szudán függetlenné válása után továbbra is vita tárgyát képezi a két Szudán közötti határ, ahol március óta egyre szélesedik az erőszak.

Az 1800 kilométer hosszú határ menti területek egyötödét – termékeny, kőolajban vagy ásványokban gazdag területeket – Kartúm és Juba egyaránt magának követeli. A térség stratégiailag annál is fontosabb, mert a szétváláskor Szudán elvesztette kőolajkészlete háromnegyedét, ezek ugyanis Dél-Szudánban találhatók.

Forrás: MTI