Nem tetszett a palesztinoknak Romney kijelentése

KG

2012. július 30., hétfő 20:07

Rasszistának és tapintatlannak minősítették palesztin részről Mitt Romney hétfőn Jeruzsálemben elhangzott fejtegetését, miszerint az izraeliek kultúrájukból adódóan sokkal nagyobb gazdasági erővel rendelkeznek, mint a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területek.

A republikánus politikus – Barack Obama elnök leendő kihívója – egy elnökválasztási kampányrendezvényen vett részt, amelyen Izraelben élő gazdag amerikai támogatókkal találkozott. A King David Hotel fényűző konferenciatermében a mintegy negyven jómódú támogató jelenlétében kifejtette: a „gazdasági életképességet” tekintve égbekiáltó a különbség Izrael és a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területek között, míg az előbbi esetében 21 ezer, az utóbbiak esetében mindössze 10 ezer dollár az egy főre jutó bruttó össztermék.

Palesztin részről azonnal és élesen reagáltak erre a fejtegetésre. Száeb Erekat palesztin diplomata, Mahmúd Abbasz palesztin elnök befolyásos tanácsadója rasszista megnyilatkozásnak nevezte a Mitt Romney által mondottakat. Szerinte az amerikai politikus figyelmen kívül hagyja, hogy a palesztin gazdaság azért nem képes elérni a megfelelő teljesítményt, mert az említett területek izraeli megszállás alatt állnak.

Erekat szerint Romney híján van az e térséggel és az ottani lakossággal kapcsolatos információknak, de magukról az izraeliekről sincsenek elegendő ismeretei. Ugyanis – mondta a palesztin vezető – még egyetlen izraeli tisztségviselőtől sem lehetett hallani eddig bármiféle „kulturális felsőbbrendűségről” szóló véleményt.

Forrás: MTI