Nem tudják megoldani az elítéltek foglalkoztatását

PR

2012. szeptember 20., csütörtök 01:11, frissítve: csütörtök 08:48

A börtönlakosság foglalkoztatásának jelentőségét hangoztatta a Vatikán szerdán, miután az olasz kormány költségvetési megszorításai a raboktól is elvették a munkát.

„Az ítéletüket börtönben töltők számára a munkavégzés lehetősége visszaadja méltóságukat és az adott ország civilizáltságának is a jele” – fogalmazott a Vatikáni Rádió olasz nyelvű csatornájának hírműsora. A Vatikán is állást foglalt az olasz igazságügyi minisztérium bejelentésére, miszerint a tárca nem tudja növelni a rabok foglalkoztatását biztosító költségvetési támogatás összegét.

2001 óta évente 4,6 millió eurót fordítanak arra, hogy Olaszország 206 büntetés-végrehajtási intézetének lakói dolgozni tudjanak. A tizenegy év óta nem emelt összeg arra elegendő, hogy az összesen 66 ezer rabból közel 2300-an a börtönök falain kívül végezhessenek nappali munkát, 14 ezren pedig a börtönökben. A római parlament a költségvetési megszorítások miatt elhalasztotta az összeg hatmillió euróra való növelését. Az igazságügyi tárca hangsúlyozta, hogy a rabok foglalkoztatása alapvetőnek számít a társadalomba való visszatérésük előkészítésében és a bűnözéssel való szakításban is. A munkavégzést indokolja az is, hogy az olasz börtönökben lévő elítéltek több mint fele 21-39 év közötti.

A minisztérium adatai szerint a börtönévek alatt munkát végző raboknak csak 12-19 százaléka követ el ismét bűncselekményt szabadulás után. A nem dolgozóknak viszont a 70 százaléka. A munkavégzés megoldást adhat a túlzsúfolt olasz börtönökben egyre gyakoribb öngyilkosságok elkerülésére is. Tavaly 63 rab végzett magával Olaszország fegyintézeteiben.

Forrás: MTI