Az egykori ukrán miniszterelnök védőügyvédje viszont arról beszélt hétfőn, hogy védence túlságosan legyengült, így kérdéses a gyógykezelés sikere. Ehhez előbb meg kellene erősödnie Timosenko szervezetének – utalt Alekszandr Plahotnyuk arra, hogy a volt kormányfő hetek óta éhségsztrájkot folytat.

Az MNO korábban beszámolt róla, hogy az egykori kormányfő arra kérte híveit, hagyják abba az együttérzésből folytatott éhségsztrájkot. Julia Timosenko április 24-én kezdett éhségsztrájkba.


Timosenko ukrajnai kezelése csak az első lépés lenne – hangsúlyozta Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke. A kereszténydemokrata politikus hétfőn Berlinben találkozott Jevgenyija Timosenkóval, aki anyja ügyéhez igyekszik támogatókat keresni. Pöttering szerint szükség esetén a német fővárosba kell szállítani Juliját: „Az ukrán hatóságok eddigi eljárását semmi sem indokolja.”

Dalia Grybauskaite litván elnök bejelentette, hogy rövidesen felkeresheti Timosenkót harkivi börtönében – erről ukrán kollégájával, Viktor Janukoviccsal állapodott meg telefonbeszélgetésük során. Egyúttal közölte, hogy részt vesz a közép-európai államfők jaltai csúcstalálkozóján május 11-én. Több államfő – köztük az osztrák, a német és a cseh – lemondta részvételét, közülük egyesek a Timosenko-üggyel indokolták távolmaradásukat.