Nemet mondtak a moldovai tüntetők a konzultációra

MTI

2016. január 29., péntek 00:17

A moldovai kormány elutasította az ellenzék ultimátumát, amelyben a kormány lemondását és előre hozott választásokat követelt, így folytatódnak a tüntetések az országban – közölték csütörtöki közös sajtókonferenciájukon az oroszbarát ellenzék vezetői.

A tájékoztatón jelen volt Igor Dodon, a szocialista párt elnöke, Andrei Nastase, a Méltóság és Igazság Polgári Platformjának (DA) elnöke, valamint Renato Uszatij, a Mi Pártunk nevű politikai csoportosulásnak a vezetője.

Az ellenzéki erők vezetői ugyanakkor megtagadták, hogy találkozzanak a kormány képviselőivel. „Két órával az ultimátum lejárta előtt kapcsolatba lépett velünk Andrian Candu, a moldovai parlament elnöke, aki egy péntek reggeli tanácskozásra hívott bennünket a kormányzati rezidenciára, hogy áttekinthessük a politikai válságból kivezető lehetőségeket. Ily módon a kormány semmibe vette követeléseinket. Mi, a magunk részéről meghívtuk Candut polgári fórumunkra, amelyet holnap készülünk megtartani annak megvitatására, hogyan folytassuk a tüntetéseket” – mondta Nastase.

„A kormány nem reagált az ellenzék ultimátumára, a tüntetések folytatódnak” – erősítette meg Dodon. „Holnap arról fogunk dönteni, hogyan tudjuk növelni a nyomást a kormányra. Teljesen nyitottak vagyunk, így a tanácskozásunkra meghívtuk a sajtót és Candu házelnököt is. Javasoltuk neki, hogy hozza magával a Demokrata Párt (PD) mögött álló oligarchát, Vlad Plahotniucot is, akinek megkérdezése nélkül mostanra már egy döntés sem születhet sem a parlamentben, sem a kormányban” – tette hozzá Uszatij.

Összecsapások

Vasárnap rendkívüli rendőri készültség mellett Chisinau központi terén tartott ellenzéki nagygyűlésen a moldovai belügyminisztérium szerint 11 ezren, a szervezők szerint több tízezren vettek részt.

Pavel Filip Nyugat-barát kormányát a parlament a múlt héten erősítette meg, de az eskütétel szinte titokban, éjjel, a nyilvánosság kizárásával és több miniszter távollétében történt. A parlamenti szavazás után, amely előtt az ellenzék nem engedte szóhoz jutni a miniszterelnök-jelöltet, zavargások kezdődtek, a tömeg betört a parlamentbe, az összecsapásokban többen megsebesültek.

Moldovában 2014 óta belpolitikai bizonytalanság uralkodik. Január 29. volt az utolsó határidő az új kormány megalakítására, ellenkező esetben fel kellett volna oszlatni a parlamentet, és új választásokat kellett volna kiírni. Az ellenzék nem ismeri el törvényesnek Pavel Filip kormányát, és panasszal fordult az alkotmánybírósághoz az ügyben.

Moldova, a szegény rokon
„Az orosz és amerikai érdekek ütközőzónájában fekvő országban gyakorlatilag permanens válság van, ráadásul tavaly kiderült, hogy a legfontosabb repülőteret eladták egy orosz cégnek, így most mindenki elégedetlen: múlt szombaton az ellenzéki oroszbarát pártok mellett a kormánypártiak is utcára hívták híveiket.” Lukács Csaba véleménycikkét az alábbi linken érheti el.