Németh megérti a vajdasági magyarok félelmét

WL

2012. augusztus 2., csütörtök 16:00, frissítve: csütörtök 16:00

Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a néhány napja beiktatott új szerb kormányról nyilatkozva azt hangsúlyozta egy vajdasági napilapnak, hogy az új kabinetet a tettei alapján kell majd megítélni.

A magyar politikus az újvidéki Magyar Szónak adott interjúban kijelentette, hogy a magyar–szerb kapcsolatok az elmúlt években látványosan fejlődtek. A belgrádi parlamentben a kormányprogram vitájában elhangzott ígéretek lehetőséget teremthetnek arra, hogy „Szerbiával gyümölcsöző, jószomszédi kapcsolatokat tartsunk fenn”.

Németh megérti a vajdasági magyarok félelmét a szerb kormány személyi összetétele miatt. Mint rámutatott, a Szerb Haladó Párt a Szerb Radikális Pártból vált ki, „amelynek vezetője, Vojislav Seselj kulcsfigurája volt a brutális etnikai tisztogatásoknak a háborúk időszakában”, továbbá az új kormányfő a néhai szerb elnök, Slobodan Milosevic szóvivője volt. „A vajdasági magyarok félelmei e történelmi tapasztalatokon alapulnak, s ezért fontos , hogy az új kormány politikáját ne az ígéretei, hanem a tettei alapján ítéljük meg” – mondta.

„Azt mondják, hogy a Balkán szó vért és mézet jelent. Már elég vér (folyt), most ideje lenne érezni a méz ízét is. Szerbia békejobbot nyújt mindenki felé. Ne foglalkozzunk többé a múlttal, foglalkozzunk a jövővel!” – mondta a beiktatását megelőző parlamenti ülés során Dačić szerb kormányfő.

A magyar államtitkár fontosnak tartja, hogy a kormányprogram „kellő mértékben tiszteletben tartsa” Vajdaság autonómiáját. Ugyanakkor szerinte jelentős, hogy Belgrád külön kormányhivatalt hoz létre az alapvető kisebbségi és emberi jogok védelmére.

Pásztor stabilitásra számít


A múlt héten jóváhagyott új szerb kormány és Dačić kormányfő programbeszéde minden kétséget kizáróan megérdemli a polgárok egyöntetű támogatását – jelentette ki hétfői újvidéki sajtóértekezletén Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke. Jó, hogy megalakult a kormány, mert ez „stabilizálni fogja a szerbiai politikai színteret” – fejtette ki a politikus, és hangsúlyozta, hogy a köztársasági kormány célkitűzései helyénvalóak, ám végül a konkrét lépéseket és azok eredményességét kell megítélni.

Forrás: MTI