Németország: A törököknek vissza kellene venniük

MTI

2017. március 20., hétfő 14:47, frissítve: hétfő 16:30

Elfogadhatatlannak nevezte hétfőn a német kormány szóvivője, hogy a török államfő náci praktikák bevetésével vádolta meg Angela Merkel német kancellárt.

A nácizmussal való összehasonlítás bármilyen formában elfogadhatatlan – szögezte le sajtótájékoztatóján Ulrike Demmer. Hangsúlyozta, hogy Törökországnak vissza kellene venni ebből a retorikából, és elejét kellene vennie annak, hogy megromoljon a két ország közötti viszony.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi televíziós beszédében az ellen tiltakozott, hogy Németországban több helyütt betiltották a török népszavazási kampányeseményeket.

„Nem szeretik, amikor náciként kezelik őket. Ilyenkor szolidaritásukat hangoztatják. Főleg Merkel hajlamos erre” – fogalmazott a török elnök, majd így szólította meg a német kancellárt: „Náci praktikákhoz folyamodsz? És kik ellen veted be őket? Németországi török állampolgár testvéreim és miniszter testvéreim ellen.”

A német kormányszóvivő arra nem utalt, hogy bármilyen szankciót fontolgatnának Törökországgal szemben, jóllehet Németországban ennek lehetőségét már többen felvetették.

Martin Schäfer külügyi szóvivő azt mondta: Berlin igyekszik visszafogottan reagálni ezekre az esetekre, mert úgy vélik, „minél keményebb választ adnak, annál inkább felerősítik a török elnök által követett taktikát”. A szóvivő szerint ha Németország ugyanabban a hangnemben reagálna, azzal kizárólag a török elnök érdekeit szolgálnák.

A német kormány azon a véleményen van, hogy Erdogan ezekkel a provokatív kijelentésekkel próbálja mozgósítani a választóit, különösen a Németországban élő török közösségek köreiben az április 16-ai népszavazás előtt.

Az elnöki rendszer bevezetéséről szóló referendum miatt az utóbbi időben Törökországnak kiélezett konfliktusai voltak több európai uniós tagállammal is. Több ország magára haragította Ankarát azzal, hogy nem engedélyezte, hogy török politikusok kampányrendezvényeket tartsanak a helyi török közösségek előtt.