„Szilárd elhatározásunk, hogy megmentsük az euróövezetet, Görögország euróövezeti tagságát fenn kell tartani, és ezért mindent meg kell tenni. Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek támogatólag kísérik Görögország erőfeszítéseit” – mondta a miniszter vasárnap, az Europe 1 rádiónak nyilatkozva.

Arra a kérdésre, hogy készül-e valamiféle B terv, van-e munkacsoport, amely Görögország kiválására készít elő forgatókönyvet, Bernard Cazeneuve így válaszolt: „Az egyetlen csoport, amelyben dolgozom, és amelyben egész kormányzatunk és minisztereink dolgoznak, az a csoport, amely gondoskodni kíván Görögország euróövezeti tagságának fenntartásáról”.

„A bizalom gyors visszaállítása végett olyan körülményeket kell teremteni, hogy Európa rendkívül erős támogató üzenetet küldhessen Görögországnak. Ebben az üzenetben persze figyelmeztetni kell a görögöket és a görög kormányt is a saját felelősségére a közfinanszírozás rendezésében” – mondta a miniszter.

A radikális baloldali szövetség, a Sziriza a legnépszerűbb párt Görögországban, támogatottsága 28 százalék, a konzervatív Új Demokrácia (ND) párté 24 százalék a Kathimerini című napilap vasárnapi számában közölt felmérés eredményei szerint. A megkérdezettek 19 százaléka szerint Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője a legalkalmasabb a kormányfői posztra, 17 százalék szerint Antonisz Szamarasz, az ND vezetője. Egy pénteki közvélemény-kutatás még azt mutatta, a konzervatívok 23 százalékon állnak, két százalékponttal megelőzve a Szirizát. Görögországban június 17-én megismételt parlamenti választást tartanak, miután a május 6-ai választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania.