„Nincs nyilatkozat, mert nincs konszenzus”

BL

2012. április 15., vasárnap 23:20, frissítve: hétfő 09:03

Kuba jövőbeni részvétele és a Falkland-szigetek hovatartozása körüli nézeteltérések miatt zárónyilatkozat nélkül ért véget vasárnap az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) kétnapos kolumbiai csúcsértekezlete.

„Nincs nyilatkozat, mert nincs konszenzus” – közölte a csúcsértekezletet záró sajtótájékoztatóján Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.

A kudarc oka az, hogy az Egyesült Államok – élvezve Kanada támogatását – elvetette azt, hogy a zárónyilatkozat szövegében szerepeljen a Kuba jövőbeni részvételéről szóló állásfoglalás. Ugyancsak e két ország akadályozta meg azt, hogy a csúcstalálkozó résztvevői a dokumentumban támogatásukról biztosítsák Argentínát a Falkland-szigetek hovatartozása körüli brit–argentin vitában.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök
Juan Manuel Santos kolumbiai elnök
Fotó: Reuters


Ezért aztán idő előtt távozott az argentin elnök, hivatalának közlése szerint Christina Fernández de Kirchner nem vett részt az államvezetők díszvacsoráján sem, s a fotózás után rögtön hazarepült, nem indokolva meg korai távozását.

Mint arról beszámoltunk, a testőrei botránya miatt kínos helyzetben lévő Barack Obama arról győzködte a szombati nyitónapon partnereit, hogy az Egyesült Államok nem fordított hátat Latin-Amerikának.

A közös fotóra várva
A közös fotóra várva
Fotó: Reuters

Forrás: MTI