Nő a feszültség Berlin és Brüsszel között

Keresztes Lajos

2012. április 28., szombat 14:08

Németország perre számíthat, miután nem oldotta meg az előzetes adatgyűjtéssel kapcsolatos problémát a Brüsszel által adott határidőre – írja a Der Spiegel.

Az előzetes adatgyűjtéssel kapcsolatos vitában egyre szigorúbb a hangütés Berlin és Brüsszel között. Németországot per fenyegeti, miután péntek éjjel az utolsó Brüsszel által adott utolsó határidő is lejárt a probléma megoldására. A brüsszeli bizottság arra adott záros határidőt, hogy a berlini kormány írásban igazolja, miként kívánja az előzetes adatgyűjtésre vonatkozó EU-előírást a gyakorlatba átültetni. Berlin közölte a brüsszeli bizottsággal, hogy az uniós előírást egy közeli időpontban elfogadandó kormánydöntésben kívánják átültetni a gyakorlatba. Ez azonban kevés Brüsszelnek, így már május végén a luxemburgi Európai Bírósághoz kíván fordulni.

A bírósági eljárással az Európai Bizottság most arra kívánja kényszeríteni a Szövetségi Köztársaságot, hogy egy új törvényt készítsen el az előzetes adatmentésről. Brüsszel azzal vádolja Németországot, hogy a 2006-os európai irányelveket nem hajlandó átültetni a gyakorlatba. Ez előírja, hogy a telefon- és az internetes adatokat hat hónapig megőrizzék. Azonban a CDU és az FDP képtelen megállapodni egy közös jogszabályban, amióta 2010 márciusában az eddig érvényes német szabályozást a karlsruhei alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította.

A CDU az uniós szabályozás gyakorlatba ültetését szeretné, azaz elfogadja a telekommunikációs adatok általános, féléves tárolását a bűnözés és a terrorizmus elleni harc érdekében. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) igazságügy-miniszter pedig azt szeretné, hogy az internetes adatmentést csak konkrét esetekre és legfeljebb hét napra korlátozzák. A miniszter által kidolgozott úgynevezett gyorsfagyasztási eljárást azonban az uniós bizottság nem fogadja el mint teljes értékű megoldást.

A kulisszák mögött a brüsszeli hatóság rendkívül dühös a szövetségi kormány halogató taktikája miatt. A következő alkalom a szerződésszegés miatti eljárás megkezdésére május végén kínálkozik. Előreláthatóan az uniós bizottság akkor hozza meg a per megindítására vonatkozó döntését. Az eljárás végén milliós büntetés fenyegeti Németországot. Amúgy a kötelezettségi eljárás nem számít ritkaságnak az EU-ban, csak Németország ellen több mint 70 fut egyszerre, többek között az úgynevezett Volkswagen-törvény miatt.

(Der Spiegel)