Nyolcmillió ember életét keseríti az időjárás

MNO-WL, 2011. október 14., péntek 17:15, frissítve: péntek 17:15
Szeptember óta mintegy 8 millió embert sújtottak a Délkelet-Ázsiában pusztító áradások és tájfunok – közölte pénteken a Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodája (OCHA) nevű ENSZ-szerv szóvivője.

Az elsősorban a Fülöp-szigeteket, Kambodzsát, Laoszt és Thaiföldet sújtó természeti katasztrófáknak több mint 650 halálos áldozata volt eddig. A nagy esőzések és a heves viharok miatt továbbra is nagyon magas Délkelet-Ázsia legnagyobb folyójának, a Mekongnak a vízszintje, s több mint félmillió négyzetkilométert borít víz.

A szóvivő szerint a legnagyobb károkat Kambodzsa és Thaiföld szenvedte el, s a két országban az esők és áradások miatt a helyzet romlására lehet számítani. Thaiföldön 26 tartományban pusztít áradás, és további 12-ben magas szintű készültséget rendeltek el. Az OCHA becslése szerint csak Thaiföldön 2,4 millió ember – s ebből 700 ezer gyerek – szenved a katasztrófától.

A 13 milliós Kambodzsában egymillió embert sújtott a rossz időjárás. Vietnamban hatvanezer házat árasztott el a víz, és 55 millió dollár anyagi kár keletkezett. A Fülöp-szigeteken mintegy 4 millióan szenvedtek a tájfunoktól, s közülük 255 ezer ember még mindig segítségre szorul. Laoszban mintegy félmillió embert érintenek az áradások és földcsuszamlások. A termőföldből 64 ezer hektárt víz borít.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés