Nyomoznának az osztrák kormányfő ellen

BL

2012. április 5., csütörtök 21:59

További nyomozást és szakértő bevonását javasolta a bécsi főügyészség csütörtökön Werner Faymann osztrák kormányfő ellen, az úgynevezett hirdetésügyben folyó vizsgálatban.

A főügyészség a bécsi ügyészség jelentéséről szóló állásfoglalását az igazságügyi minisztériumnak továbbította. A minisztérium dönt arról, egyetért-e a nyomozás folytatásával. Hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, hogy a főügyészségi javaslat esetleges elutasítása egyben az eljárás beszüntetését jelenti-e, az APA osztrák hírügynökség ugyanakkor meg nem nevezett forrásokra hivatkozva erről számolt be.

A szociáldemokrata (SPÖ) kancellár ellen tavaly szeptemberben indult nyomozás azzal a gyanúval, hogy 2007-ben, még közlekedési miniszteri megbízatása alatt, befolyásolta egyes állami cégek döntéseit, hogy mely lapokban hirdessenek és mekkora értékben. Gyanúsított az ügyben Josef Ostermayer, a kancellária államtitkára is, aki korábban Faymann kabinetfőnöke volt a közlekedési minisztériumban.

Mint azt Peter Gildemeister főügyész az osztrák rádiónak elmondta, a szakértő bevonására és a vizsgálat folytatására vonatkozó javaslat csak az ügy egyik szálára, az Osztrák Szövetségi Vasutaknak (ÖBB) a Kronen Zeitung című lapban megjelent hirdetéseire vonatkozik. Az akta többi részét, így az ASFINAG állami autópálya-kezelő hirdetéseit illetően a főügyészség egyetértett az alárendelt ügyészség megállapításaival. Annak részleteiről azonban nem nyilatkozott a főügyész.

Ostermayer kijelentette, a főügyészség állásfoglalása azt támasztja alá, hogy a vádak nem megalapozottak. Az államtitkár szerint a szakértői vizsgálat megerősíti majd, hogy nem történt szabálytalanság a hirdetések körül. A szakértő feladata az lesz, hogy megállapítsa, a szóban forgó hirdetések értékének megfelelő díjat fizetett-e az ÖBB, és nem érte-e kár az állami vállalatot.

Forrás: MTI