Obama: a „9/11-es nemzedék” kivívta helyét a történelemben + Videó

BL, 2011. december 14., szerda 20:31, frissítve: szerda 20:31
Nem egy utolsó ütközettel, hanem egy utolsó meneteléssel zárjuk le az iraki háborút, és a katonák emelt fővel fogják átlépni az ország határát – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a hadsereg 82. légi szállítású hadosztályának otthonául szolgáló észak-karolinai Fort Bragg támaszponton.

Az elnök ezt akkor mondta, amikor az Irakból csaknem kilenc évig tartó háború után hazatérő katonákat üdvözölte. Beszédében méltatta az általuk elért „rendkívüli eredményeket”. Obama elmondta, hogy csütörtökön a katonák és a felszerelés nagy része után a csapatzászlók is hazaindulnak Amerikába.


Obama hangsúlyozta, hogy a kivonuló amerikai erők egy szuverén, stabil és önálló államot hagynak maguk mögött. Elismerően szólt arról, hogy az önmagát Afganisztánban és Irakban kitüntetett „9/11-es nemzedék” kivívta helyét a történelemben és méltó arra, hogy az Egyesült Államok függetlenségét elérő, valamint a fasizmussal és a kommunizmussal szembenéző elődök nyomdokába lépjen.

Fotó: Reuters

 

Az elnök szerint Amerika a régi birodalmakkal ellentétben nem területekért vagy természeti erőforrásokért indult háborúba, hanem azért, mert „így helyes”. Obama megfogadta, hogy a világ legjobb haderejeként fogja fenntartani az amerikait, és kijelentette: kormánya támogatni fogja a leszerelő katonákat, hogy Irak újjáépítése után Amerika újjáépítésében is szerepet vállaljanak.

Az elnök elmondta, hogy az iraki háborúban 1,5 millió amerikai vett részt, és megemlékezett az ott elesett csaknem 4500 hősi halottról és a több mint 30 ezer sebesültről.

Fotó: Reuters

 

Népünnepély Irakban

Közben valóságos népünnepélyt rendezett több száz ember az iraki Fallúdzsában – az amerikai katonai jelenléttel szembeni ellenállás első „bástyájában” – a távozás örömére. A szervezők zászlókkal díszítették fel a Bagdadtól mintegy 60 kilométerre nyugatra fekvő, szunniták lakta város egyik terét, ahol olyan feliratok is láthatók voltak, hogy „Fallúdzsa az ellenállás bástyája”, „Az ellenállás itt kezdődött”, „Most (már) szabadok vagyunk”.

A résztvevők – akiket iraki katonák vettek körül – két órán keresztül arcukat eltakaró, fegyveres lázadók képeit, valamint megölt amerikai katonák és a város elleni 2004-es két nagy katonai offenzíva alatt megsemmisített Humvee terepjárók fotóit lengették.

A rendezvényt a Hadra Muhamadíja téren tartották, az azonos nevű mecsettel szemben, amely 2004-ben az Abdallah al-Dzsanabi sejk által vezetett szunnita lázadók főhadiszállása volt. A sejk ma feltételezések szerint Szíriában rejtőzködik.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása