Obama elronthatott valamit a nőkkel

Pálffy Renáta

2012. augusztus 19., vasárnap 11:44

Több változást is mutatnak a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok az elnöki székért harcoló Barack Obama és Mitt Romney népszerűségében. A republikánusok jelöltje nem csak átvette a vezetést a felnőtt szavazók körében a demokrata elnök előtt, de Obama eddigi magabiztos népszerűsége eltűnt a nők körében.

Az Angus Reid augusztus 15. és 16. között végzett közvélemény-kutatása szerint az elnöki posztért vívott küzdelemben a republikánus Mitt Romney átvette a vezetést a demokrata Barack Obama előtt. Egy 1007 fő részvételével készített reprezentatív online felmérés adatai szerint az amerikai felnőttek 49 százaléka választaná elnöknek Mitt Romney-t, Obamának eközben 45 százalék adná a voksát. Romney-nál ez az eredmény kétszázalékos emelkedést jelent júliushoz viszonyítva, míg Obama esetében szintén kétszázalékos az elmozdulás, de negatív irányba.

A volt massachusettsi kormányzó továbbra is őrzi népszerűségét a férfi szavazók körében, és kétszámjegyű előnyben van vetélytársához képest. Obamára a férfiak 42 százaléka szavazna, 52 százalékuk viszont Romney-t választaná. Ami ennél sokkal meglepőbb, hogy a jelenlegi elnök népszerűsége különösen nagyot esett a női szavazók körében. Míg júliusban 12 százalékponttal előzte versenytársát, most csak három százalékpontos előnye van a 45 százalékos aránnyal.

Fotó: angus-reid.com

A 18–35 éves korosztályban még jókora előnye van a demokrata vezetőnek: 50 százalékos a támogatottsága, eközben Romney-ra 39 százalék szavazna. A 35–54 éves korcsoportban már sokkal szorosabb az eredmény: Obama a szavazók 48 százalékának támogatását tudhatja magáénak, Romneyt 47 százalék látná szívesen a Fehér Házban. Az 55 év felettiek 60 százalékánál a republikánus jelölt a befutó, a demokrata elnöknek 39 százalékuk adná szavazatát.

Fotó: angus-reid.com


A független szavazók körében is figyelemre méltó változás tapasztalható: míg júliusban 6 százalékponttal Obama vezetett ebben a csoportban, jelenlegi 39 százalékos támogatottságával 7 százalékponttal le van maradva vetélytársához képest.

A gazdaság a legfontosabb

A Real Clear Politics július végén közölt kutatási eredményében a republikánus és a demokrata jelölt még fej-fej mellett állt népszerűségben (47-47 százalék). A kutatásból az is kiderült, hogy az amerikaiak többsége (57 százalék) továbbra is a gazdaság állapotát és a munkanélküliség helyzetét tartja a szavazás legfontosabb kérdésének. A múlt havi adatok szerint jobban bíznak Romney-ban az amerikaiak, de 2:1 arányban Obamát tartották szerethetőbbnek.

Mitt Romney
Mitt Romney
Fotó: Reuters

A gazdasági elképzeléseket illetően Obama és Romney teljesen eltérő irányvonalat képviselnek. Az elnök újraválasztása esetén második hivatali idejének középpontjába a megújuló energiák alkalmazását, az infrastruktúra fejlesztését, valamint a kiegyensúlyozott adóreformot állítaná.

Barack Obama
Barack Obama
Fotó: Reuters

Romney ezzel szemben az állami szabályozások mérséklését, valamint a gazdagok számára az adók csökkentését tervezi. A konzervatív politikus szerint Obama egészségügyi reformja és energiapolitikája a munkahelyek lerombolásához vezetett. Romney azt ígérte, hogy elnökké választása esetén az egészségügy és az energiapolitika terén 180 fokos fordulatot hajt végre. Obama szerint viszont Romney koncepciója gyökeresen ellentétes a gazdasági növekedéssel.

Jó választás?

Augusztus 11-én derült ki, hogy Mitt Romney Paul Ryant, az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága elnökét választotta alelnökjelöltjéül. Döntésével kapcsolatban eléggé megoszlanak a vélemények. A 42 éves, konzervatív wisconsini képviselőt a konzervatívok ugyanakkor zseninek tartják: gyakorlatilag egyedül dolgozott ki költségvetési tervezetet az Obama-féle költekezés alternatívájaként. A fenti eredmények fényében Romney nem döntött rosszul, amikor Ryant választotta.

Mitt Romney egy másik „versenyben” már hosszú ideje vezet Barack Obama előtt. Csapatának három egymást követő hónapban sikerült megelőznie az elnök stábját a kampányadomány-gyűjtésben.

Forrás: angusreid.com, mno