Obama ezt is megteszi a választási győzelemért

Kovács N. László

2012. június 15., péntek 19:30, frissítve: péntek 19:46

Az amerikai kormány komoly lépést tett az illegális bevándorlók helyzetének megoldása érdekében: a tanuló, törvénytisztelő fiatalokat ezek után nem fogják kiutasítani.

A frissen bejelentett rendelet értelmében azoknak illegális bevándorlóknak, akik 16 és 30 év közt vannak, legalább érettségivel rendelkeznek, vagy szolgáltak a katonaságban, és még sosem gyűlt meg a bajuk a rendőrséggel, mától kezdve nem kell félniük a kiutasítástól. Ezenkívül jelentkezhetnek munkavállalási engedélyért is, mely két évre szól, ám korlátlanul megújítható. A védettség feltétele, hogy az illető már legalább öt éve az országban tartózkodjon, az új szabály tehát nem fog menekültáradatot indítani. A folyamat ezenfelül nem vezet állampolgársághoz, ám biztonságos helyzetbe hozza azokat a törvénytisztelő, tanuló vagy szolgáló bevándorlókat, akiket eddig minden pillanatban fenyegetett a kitoloncolás veszélye.

A terv elnöki rendelettel kínál részleges gyógyírt a bevándorlókérdésre, melynek megoldását Barack Obama már 2008-ban megígérte. A törvényhozás megkerülésére azért volt szükség, mivel az elnök korábbi javaslatát, mely a jelenlegi rendelkezésnél szélesebb jogokat adott volna, a republikánus többségű képviselőház nem szavazta meg. A döntésnél Obama és csapata nyilván a közelgő választást is észben tartotta: az egyre növekvő hispán kisebbség megnyerése kulcskérdés mindkét fél számára. A rendelkezés minden bizonnyal alaposan meg fogja nehezíteni Mitt Romney dolgát, aki ezen népcsoport körében egyébként is több mint 30 százalékkal kullog az elnök mögött.

(The New York Times, nytimes.com)