Obama vezet a "csatatér-államokban"

WL

2012. augusztus 1., szerda 22:27

Barack Obama támogatottsága 50 százalék feletti három kulcsfontosságú "ingaállamban", Floridában, Ohióban és Pennsylvaniában; ha az elnök ezekben győzni tud, sikerül újraválasztatnia magát – sugallja a Quinnipac Egyetem, a CBS News és a The New York Times szerdán közzétett közvélemény-kutatása.

Obama Floridában 51-45, Ohióban 50-44, Pennsylvaniában pedig 53-42 százalék arányban vezet leendő republikánus kihívójával, Mitt Romney-val szemben. „Inga-” vagy „csatatér-államoknak” az amerikai politikai zsargonban azt a mintegy tucatnyi tagállamot nevezik, amelyek lakossága nem szavaz elkötelezetten és tendenciaszerűen az egyik vagy a másik nagy pártra, és amelyek meggyőzéséért a jelöltek kampányapparátusa a lehető legélesebb csatákat vívja. Florida, Ohio és Pennsylvania az „ingállamok” közül a népesebbek közé tartozik, amelyeknek az elnököt megválasztó elektori testületben a többiekhez képest több szavazatuk lesz.

Peter Brown, a Quinnipac Egyetem közvélemény-kutató intézetének igazgatóhelyettese szerint ha ma tartanák a választást, akkor Obama elnyerné második mandátumát. Brown rámutatott, hogy az elnök az „ingaállamokban” jobban áll, mint országos szinten, részben azért, mert itt a munkanélküliségi mutatók is jobbak az átlagosnál. Az állás a november 6-i választásokig még megváltozhat, mert a szavazók egy része a három közül még egyik államban sem döntötte el, hogy kire adja le voksát, emellett az Obama-tábor 11-15 százaléka és a Romney-tábor 9-10 százaléka elvben még mindhárom helyen lebeszélhető a választásáról.

Forrás: MTI