Óceánjáró tragédiája: döntő szakaszhoz érkeztek

NT

2012. augusztus 11., szombat 14:01

Döntő szakaszához érkeztek a januárban szerencsétlenül járt Costa Concordia óceánjáró kiemelésének a munkálatai – adta hírül szombaton az olasz tömegtájékoztatás, amely beszámolt arról, hogy a hajó mellett már a megfelelő helyre illesztették a 120 méter hosszú Micoperi platformot, hogy annak segítségével 30 méteres tartóoszlopokat rögzíthessenek a tengerfenékre az oldalán fekvő vízi jármű egyensúlyba hozásához.

Az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint ezekhez a tartóoszlopokhoz rögzítik majd azt a víz alatti platformot, amely a hajót fogja megtámasztani, ha azt sikerül felállítani. Ezt a platformot majd arra is fel fogják használni, hogy olyan tartályokat szereljenek fel, amelyeket szükség esetén vízzel vagy levegővel tölthetnek meg az óceánjáró egyensúlyba hozásához. Ha mindez sikerrel jár, akkor a Costa Concordiát egy – egyelőre még meg nem határozott – olaszországi kikötőbe vontatják.

A kikötőben, Olaszországbann
A kikötőben, Olaszországban
Fotó: Afpeuropress

Az osztrák hírügynökség idézte ezzel kapcsolatban Corrado Clini környezetvédelmi minisztert, aki szerint az óceánjárót Livornóba vontathatják. A miniszter megelégedéssel szólt a Costa Concordiával kapcsolatos munkálatokról, amelyek véleménye szerint a terveknek megfelelően haladnak.

A kapitány kiugrott, egy magyar meghalt

A Costa Concordia a fedélzetén több mint 4 ezer főnyi utassal és személyzettel a toscanai partok közelében sziklának ütközött. A balesetet követő káoszban a kapitány, Francesco Schettino elhagyta a fedélzetet. Fehér Sándor, a magyar áldozat az óceánjárón utazó gyerekek mentése közben halt meg. A balesetben összesen 30 ember vesztette életét, kettőnek pedig nyoma veszett.

Az óceánjáró balesetét túlélő magyarok jogi képviselői közben a kártérítésről tárgyalásban állnak a hajó tulajdonos-üzemeltetőivel, de a részletek egyelőre bizalmasak. Korábban súlyos gondatlanság címén 400 millió dolláros kártérítési keresetet nyújtottak be a hajó balesetének következtében életét vesztett Fehér Sándor hegedűművész családja nevében.

Megdőlve a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél
Megdőlve a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigetnél
Fotó: Theatlantic.com

A huzavona végkimenetelére nézve jól jel, hogy a szerencsétlenség 235 francia túlélőjének jogi képviselői már megállapodtak a Costa Crociere vállalattal. A vállalat összesen 2,115 millió eurót ítélt oda.

Forrás: MNO,MTI